Winogrona marynowane w winnym occie
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Winogrona doskonale uzupełniają swoim smakiem inne potrawy - tradycyjnie podawane są na przykład z serami. Ale rzadko jadamy przetwory z tych owoców - a szkoda, bo marynata z winogron pasuje nie tylko do sera, ale też do zimnych mięs, pieczonego drobiu, jako dodatek do sałat.
SKŁADNIKI
- 1 kg winogron,
- 1 szklanka octu winnego,
- 2 łyżki miodu,
- 1 szklanka wody,
- kilka goździków,
- kilka ziaren kardamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Winogrona obrać i oddzielić od szypułek. Dokładnie umyć, osuszyć i ułożyć w czystych, wyparzonych słoikach.
- Zagotować wodę z octem, miodem, goździkami i kardamonem.
- Wrzącą zalewą zalać winogrona w słoikach. Szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem.
- Sprawdzić, czy zalewa nie wypływa ze słoików. Przykryć kocem i odstawić na dobę.
- Później przetwory przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.