Winogrona marynowane - oryginalny przepis

2021-03-29
Winogrona marynowane - oryginalany prepis
Autor: pixabay.com Marynowane winogrona - niebanalny dodatek do różnych potraw.
łatwy
30 min
4

Winogrona to jedne z najpowszechniejszych owoców na polskich półkach sklepowych. Pod dostatkiem jest ich również w ogródkach. W jaki sposób zatem wykorzystać te owoce, aby zaskoczyć swoich bliskich? Zrób marynowane winogrona!

SKŁADNIKI

  • 1 kg winogron (po 1/2 kg jasnych i ciemnych)
  • 300 ml octu 6%
  • 1 kg cukru
  • 16 goździków
  • 2 kawałki kory cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zagotować wodę z przyprawami i cukrem, potem dodać ocet i zagotować jeszcze raz.
  • Winogrona włożyć do słoików warstwami – na przemian jasne i ciemne.
  • Zalać zalewą, pasteryzować 15 minut od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć.