Winogrona: konfitura winogronowa z figą
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Konfitura winogronowa z figą świetnie nada się jako dodatek do ciast, ciasteczek, lodów, jogurtów, ale idealnie pasuje też do mięs, serów i wędlin. Konfitura winogronowa z dodatkiem fig podana z deską różnych serów uświetni przyjęcie w ogrodzie czy spotkanie z przyjaciółmi. Wypróbuj przepis na konfiturę winogronową z figą.
źródło: mat. prasowe Diamant
SKŁADNIKI
- 1 kg białych winogron
- 7-8 suszonych fig
- 1 opakowanie Konfitur-Fix Diamant
- 350 g cukru białego Diamant
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Figi zalać wrzątkiem i moczyć kilka minut. W tym czasie winogrona przekroić na pół i wyciągnąć pestki.
- Namoczone figi osączyć i drobno pokroić, wymieszać z winogronami, cukrem białym Diamant i Konfitur-Fix Diamant.
- Doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
- Przełożyć do słoiczków, szybko zamknąć i postawić do góry dnem na kilka minut.