Winogrona: konfitura winogronowa z figą

2021-03-29
Konfitura winogronowa z figą
Autor: mat. prasowe Diamant Konfitura winogronowa świetnie smakuje ze słodkimi, a także wytrawnymi dodatkami
łatwy
20 min
4

Konfitura winogronowa z figą świetnie nada się jako dodatek do ciast, ciasteczek, lodów, jogurtów, ale idealnie pasuje też do mięs, serów i wędlin. Konfitura winogronowa z dodatkiem fig podana z deską różnych serów uświetni przyjęcie w ogrodzie czy spotkanie z przyjaciółmi. Wypróbuj przepis na konfiturę winogronową z figą.

źródło: mat. prasowe Diamant

SKŁADNIKI

  • 1 kg białych winogron
  • 7-8 suszonych fig
  • 1 opakowanie Konfitur-Fix Diamant
  • 350 g cukru białego Diamant

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Figi zalać wrzątkiem i moczyć kilka minut. W tym czasie winogrona przekroić na pół i wyciągnąć pestki.
  • Namoczone figi osączyć i drobno pokroić, wymieszać z winogronami, cukrem białym Diamant i Konfitur-Fix Diamant.
  • Doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
  • Przełożyć do słoiczków, szybko zamknąć i postawić do góry dnem na kilka minut.