Węgierski bogracz z wołowiną na zimę do słoika [domowe przetwory]

2021-03-29
Węgierski bogracz z wołowiną na zimę do słoika [domowe przetwory]
Autor: thinkstockphotos.com Węgierski bogracz z wołowiną na zimę do słoika [domowe przetwory]
łatwy
40 min
4

Tradycyjny węgierski bogracz, czyli gęstą zupę gulaszową przyrządza się w specjalnym kociołku nad ogniskiem. Ten bogracz z wołowiną  z dodatkiem ziemniaków i pomidorów i papryki, proponujemy pasteryzować w słoikach i przechować. Takie domowe konserwy przydadzą się, kiedy w lodówce pustka lub nie ma czasu na gotowanie. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg wołowiny
  • 2 duże cebule
  • 5 pomidorów
  • 2 papryki
  • 40 dag ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżka przyprawy do gulaszu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wołowinę pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. W garnku rozgrzać olej, zrumienić mięso, dodać cebulę i czosnek. Podlać wodą i dusić, dodać kminek i przyprawę do gulaszu.
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, paprykę w cienkie paseczki i wrzucić do garnka. Gotować, aż mięso będzie miękkie.
  • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do potrawy i gotować jeszcze 30 minut. W czasie duszenia bogracz uzupełniać wodą lub bulionem, a sos wymieszać z przecierem pomidorowym. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i przełożyć do słoików.
  • Pasteryzować 40 minut, pasteryzację powtórzyć następnego dnia - przez 30 minut.