Tuszonka z łopatki: przepis na domową łopatkę konserwowaną w słoikach

Tuszonka z łopatki: przepis na domową łopatkę konserwowaną w słoikach
Autor: Shutterstock Domowa tuszonka z łopatki smakuje zarówno na zimno, jako dodatek do pieczywa, jak i na ciepło.
łatwy
80 min
8

Dieta bezglutenowa

Tuszonka z łopatki wieprzowej to pomysł na łatwą do przygotowania domową konserwę, która doskonale smakuje na zimno, jako dodatek do pieczywa. Sprawdzi się też na ciepło, podana z kaszą i ogórkiem kiszony. Największej uwagi podczas jej przygotowania wymaga podwójna pasteryzacja, ale i podczas tej czynności nie musimy stać nad garnkiem. W zamian za tę odrobinę wysiłku dostajemy wędlinę wolną od konserwantów, hydrolizatów białka np. sojowego i znacznie tańszą niż w sklepie.

SKŁADNIKI

  • 2 kg łopatki wieprzowej
  • 24 g soli
  • 4 łyżeczki ziarenek pieprzu
  • 8 liści laurowych
  • 8 ząbków czosnku
  • 4 łyżeczki żelatyny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso kroimy w kostkę 3 cm x 3 cm. Pieprz i sól ubijamy razem w moździerzu. Czosnek kroimy w plasterki. Do mięsa dodajemy sól, pieprz i czosnek i mieszamy dokładnie. Mięso przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie ponownie mieszamy.
  • Przygotowujemy wyparzone, suche słoiczki jednakowej wielkości (najlepiej nie zwężające się i dość dużą zakrętką) do każdego na dno wkładamy 1 liść laurowy i dodajemy po pół łyżeczki żelatyny. Mięso układamy w każdym słoiczku, ściśle go wypełniając. Do każdego słoika wlewamy po 4-5 łyżek przegotowanej wody. Mięso powinno być przykryte wodą, ale pomiędzy nim a wieczkiem słoika powinno zostać 2 cm wolnej przestrzeni.
  • Słoiczki zakręcamy i wstawiamy do garnka ze ściereczką na dnie i napełniamy ciepłą wodą. na wolnym ogniu zagotowujemy wodę gotujemy 10 minut, po tym czasie obniżamy temperaturę wody do 80 stopni i gotujemy 2 godziny.Słoiki wyjmujemy dopiero po ostudzeniu się wody w garnku. 
  • Tuszonkę studzimy w temperaturze pokojowej, po 24 godzinach powtarzamy pasteryzację.
  • Gotową, wystudzoną konserwę wstawiamy kilka dni w chłodne miejsce, by jeszcze nabrała smaku.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej