Syrop z akacji: przepis. Zróbcie go dla przyjemności lub... zdrowia

Syrop z akacji
Autor: Shutterstock Syrop z akacji i napój przygotowany z rozcieńczonego wodą syropu
łatwy
20 min
12

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Wiosną wszędzie zobaczysz piękne, białe kwiaty robinii akacjowej, które pachną niesamowicie. Spróbuj przygotować syrop z tych kwiatów, ponieważ mają także wyjątkowy smak! Syrop z akacji to aromatyczny dodatek do napojów, a także remedium na dolegliwości, takie jak zatrzymywanie wody w organizmie, męczący kaszel, przeziębienie i problemy z trawieniem. Ten pyszny syrop wzmacnia również układ nerwowy!

Zalety kwiatów robinii akacjowej

Kwiaty robinii akacjowej mają wiele zalet, które sprawiają, że są cenione zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Oto niektóre z najważniejszych:

  • Aromatyczny zapach i smak: kwiaty robinii akacjowej mają przyjemny, słodki zapach i smak, który jest często wykorzystywany do przygotowania syropów, napojów i deserów.
  • Właściwości lecznicze: syrop z kwiatów robinii akacjowej jest znany ze swoich właściwości leczniczych. Pomaga w łagodzeniu kaszlu, przeziębień, a także problemów z trawieniem.
  • Działanie moczopędne: kwiaty robinii akacjowej mają działanie moczopędne, co pomaga w walce z zatrzymywaniem wody w organizmie.
  • Wsparcie dla układu nerwowego: spożywanie syropu z tych kwiatów może wspierać układ nerwowy, pomagając w redukcji stresu i poprawie nastroju.
  • Bogactwo składników odżywczych: kwiaty robinii akacjowej zawierają wiele cennych składników odżywczych, takich jak witaminy i minerały, które wspomagają ogólne zdrowie.
  • Działanie przeciwzapalne: ekstrakty z kwiatów robinii akacjowej mają właściwości przeciwzapalne, co może pomagać w łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie.
  • Wsparcie dla układu oddechowego: ze względu na swoje właściwości łagodzące, kwiaty robinii akacjowej mogą być stosowane jako pomoc w przypadku dolegliwości układu oddechowego, takich jak kaszel i przeziębienia.
  • Estetyczne walory: piękne, białe kwiaty robinii akacjowej mogą być także dekoracją ogrodów, dodając im uroku i koloru wiosną.

Działanie miłosne kwiatów akacji

Kwiaty robinii akacjowej, pospolicie nazywane akacją lub polskim jaśminem, mają wyjątkowy aromat. Ich zapach uważa się za szalenie erotyczny. Łączy w sobie aromaty kwiatów i nuty orzechowe. Dosłownie upaja zmysły.

Zapewne z tego powodu już w starożytnym Egipcie kwiatom akacji przypisywano działanie afrodyzjakalne. Uważano, że dodane do napoju lub jedzenia przedłużają stosunek i zwiększają wrażenia zmysłowe. Koniecznie spróbujcie syropu z kwiatów akacji i sprawdźcie, ile prawdy w dawnych wierzeniach starożytnych.  

Syrop  z akacji dla zdrowia

Kwiaty akacji zawierają cenne dla zdrowia olejki eteryczne, które przede wszystkim wpływają korzystnie na działanie układu moczowego  i prawidłową pracę nerek. Pomagają uniknąć zatrzymywania wody w organizmie, a więc także zatrzymywania toksyn wraz z moczem

Łagodzą dolegliwości związane z dną moczanową (przy stosowaniu dodatkowo diety niskopurynowej) i kamicą nerkową

Syrop przyda się też w przypadku męczącego kaszlu, przeziębienia oraz  płukania jamy ustnej i gardła przy infekcji górnych dróg oddechowych.

Łagodzi również bóle brzucha i problemy z trawieniem.

Działa też korzystnie na układ nerwowy, wzmacniając go.

SKŁADNIKI

  • 5 litrów kwiatów akacji
  • 2,5 litra wrzącej wody
  • 250 g cukru
  • 2 opakowania pektyny (50 g)
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 4 owocnie kardamonu (opcjonalnie)
  • 125 ml soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oberwij kwiaty z szypułek, włóż do dużego słoika, zalej wrzątkiem, zamknij i odstaw na 6 godzin.
  • Zawartość słoja przelej do dużego garnka ze stali nierdzewnej. Dodaj cukier i pektynę. Wymieszaj do rozpuszczenia. Dodaj do kwiatów pokruszone owocnie kardamonu i pastę waniliową. 
  • Doprowadź do wrzenia. Gotuj, aż zmniejszy się do ⅔ początkowej objętości. 
  • Następnie przecedź na sicie lub w durszlaku. Odcedzone kwiaty wyciśnij.
  • Dodaj sok z cytryny, zagotuj. Przelej do małych słoiczków lub buteleczek.
  • Dodawaj do wody gazowanej lub innych napojów.
Beszamel - Jadalne Chwasty
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej