Syrop lipowy - smaczny dodatek do wody, który łagodzi infekcje

2021-10-18
Syrop lipowy
Autor: Shutterstock Syrop lipowy warto pić przy obniżonej odporności.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Syrop lipowy to bardzo smaczny dodatek do wody, herbaty i koktajli. Lipa łagodzi stany zapalne i podrażnienia, a także wzmacnia odporność. Można ją stosować w czasie przeziębienia i grypy.

SKŁADNIKI

  • 6 garści suszonych kwiatów lipy
  • 1,5 kg cukru
  • 1,5 l wody
  • 2 cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wodę zagotować i rozpuścić w niej cukier.
  • Syropem zalewamy kwiaty i dodajemy pokrojone w plastry cytryny.
  • Naczynie odstawiamy na 3-4 dni w temperaturze pokojowej.
  • Odcedzić, przecedzić przez gazę, rozlać do wyparzonych butelek lub słoików.
  • Pasteryzować w garnku z wodą ok 20 min.
Przepis na miodek z mniszka lekarskiego od Beszamel.pl

Galeria: Leki z domowej apteki

Zamiast wydawać pieniądze na suplementy, idź na spacer, zbierz zioła, szyszki, kwiaty lub liście i przygotuj z nich lecznicze mikstury we własnej kuchni. Będzie to z korzyścią dla twojego zdrowia i kieszeni.