Syrop lipowy - smaczny dodatek do wody, który łagodzi infekcje
2021-10-18
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Syrop lipowy to bardzo smaczny dodatek do wody, herbaty i koktajli. Lipa łagodzi stany zapalne i podrażnienia, a także wzmacnia odporność. Można ją stosować w czasie przeziębienia i grypy.
SKŁADNIKI
- 6 garści suszonych kwiatów lipy
- 1,5 kg cukru
- 1,5 l wody
- 2 cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wodę zagotować i rozpuścić w niej cukier.
- Syropem zalewamy kwiaty i dodajemy pokrojone w plastry cytryny.
- Naczynie odstawiamy na 3-4 dni w temperaturze pokojowej.
- Odcedzić, przecedzić przez gazę, rozlać do wyparzonych butelek lub słoików.
- Pasteryzować w garnku z wodą ok 20 min.
Przepis na miodek z mniszka lekarskiego od Beszamel.pl
Galeria: Leki z domowej apteki
Zamiast wydawać pieniądze na suplementy, idź na spacer, zbierz zioła, szyszki, kwiaty lub liście i przygotuj z nich lecznicze mikstury we własnej kuchni. Będzie to z korzyścią dla twojego zdrowia i kieszeni.