Sos z borówek amerykańskich z whisky: przepis na sos do dań grilowych
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          60 min
      
      
        
          4
      
    Borówka amerykańska z whisky? Ależ tak. To jeden z ulubionych sosów Amerykanów. Owocowe, słodko-kwaśne sosy zawsze pasują do grillowych dań. Alkohol dodany do sosu odparuje, pozostawiając tylko dymny posmak. Szczególnie docenią go dorośli.
SKŁADNIKI
- 500 g borówki amerykańskiej
 - 1 szklanka dobrego keczupu
 - 1/2 szklanki brązowego cukru
 - 1/2 szklanki octu winnego
 - 1/2 szklanki whisky
 - 1 mała czerwona cebula, pokrojona w półtalarki
 - 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
 - 1 jalapeño, pokrojone na talarki
 - 1 łyżeczka soli morskiej
 - 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
 - 1 łyżeczka sproszkowanej wędzonej papryki
 - 1 łyżka oleju
 - 2 małe lub 1 duży listek laurowy
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę, czosnek i przyprawy. Smażyć na średnim ogniu do zeszklenia.
 - Usunąć listek laurowy.
 - Dodać cukier i ocet. Gdy cukier się rozpuści dodać keczup i whisky. Gotować ok. 30 minut, aż całość zgęstnieje.
 - Dokładnie wymieszać i przełożyć do sterylnych słoików. Zakręcić, odwrócić do góry dnem i wystudzić.
 - Gotowe słoiki opisać w dowolny sposób (nalepić naklejki, przywiązać sznurkiem kartoniki).