Sos z borówek amerykańskich z whisky: przepis na sos do dań grilowych
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Borówka amerykańska z whisky? Ależ tak. To jeden z ulubionych sosów Amerykanów. Owocowe, słodko-kwaśne sosy zawsze pasują do grillowych dań. Alkohol dodany do sosu odparuje, pozostawiając tylko dymny posmak. Szczególnie docenią go dorośli.
SKŁADNIKI
- 500 g borówki amerykańskiej
- 1 szklanka dobrego keczupu
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki octu winnego
- 1/2 szklanki whisky
- 1 mała czerwona cebula, pokrojona w półtalarki
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 1 jalapeño, pokrojone na talarki
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka sproszkowanej wędzonej papryki
- 1 łyżka oleju
- 2 małe lub 1 duży listek laurowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę, czosnek i przyprawy. Smażyć na średnim ogniu do zeszklenia.
- Usunąć listek laurowy.
- Dodać cukier i ocet. Gdy cukier się rozpuści dodać keczup i whisky. Gotować ok. 30 minut, aż całość zgęstnieje.
- Dokładnie wymieszać i przełożyć do sterylnych słoików. Zakręcić, odwrócić do góry dnem i wystudzić.
- Gotowe słoiki opisać w dowolny sposób (nalepić naklejki, przywiązać sznurkiem kartoniki).