Sos z borówek amerykańskich z whisky: przepis na sos do dań grilowych

2021-03-29
Borówka amerykańska z whisky: przepis na sos do dań grilowych
Autor: thinkstockphotos.com Borówkę amerykańską można wykorzystać również do wytrawnych przetworów. 
łatwy
60 min
4

Borówka amerykańska z whisky? Ależ tak. To jeden z ulubionych sosów Amerykanów. Owocowe, słodko-kwaśne sosy zawsze pasują do grillowych dań. Alkohol dodany do sosu odparuje, pozostawiając tylko dymny posmak. Szczególnie docenią go dorośli. 

SKŁADNIKI

  • 500 g borówki amerykańskiej
  • 1 szklanka dobrego keczupu
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki octu winnego
  • 1/2 szklanki whisky
  • 1 mała czerwona cebula, pokrojona w półtalarki
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 jalapeño, pokrojone na talarki
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka sproszkowanej wędzonej papryki
  • 1 łyżka oleju
  • 2 małe lub 1 duży listek laurowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę, czosnek i przyprawy. Smażyć na średnim ogniu do zeszklenia. 
  • Usunąć listek laurowy. 
  • Dodać cukier i ocet. Gdy cukier się rozpuści dodać keczup i whisky.  Gotować ok. 30 minut, aż całość zgęstnieje. 
  • Dokładnie wymieszać i przełożyć do sterylnych słoików. Zakręcić, odwrócić do góry dnem i wystudzić. 
  • Gotowe słoiki opisać w dowolny sposób (nalepić naklejki, przywiązać sznurkiem kartoniki).