Śliwki w occie tradycyjne. Jak zrobić klasyczne śliwki w zalewie octowej?

Śliwki w occie tradycyjne.  Jak zrobić klasyczne śliwki w zalewie octowej?
Autor: Shutterstock Tradycyjne śliwki w occie to doskonały dodatek do mięs i serów
łatwy
5 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Śliwki w occie tradycyjne to staropolska zakąska, podawana do mięs i deserów dla szczególnych gości. Śliwki w korzennej zalewie octowej znów powracają na stoły! Jak przygotować pyszne śliwki w słodko-octowej zalewie? Mamy na nie przepis!

SKŁADNIKI

  • 2 kg twardych śliwek
  • 1 l octu 10%
  • 1 kg cukru
  • 2 laski cynamonu
  • 2 łyżki goździków
  • słoiki
  • wykałaczki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W pierwszej kolejności dokładnie umyj, a następnie wyparz słoiki, przygotowane do marynaty. Powinny być dość obszerne, najlepiej zamykane szklanym, hermetycznym wieczkiem na drucianym mocowaniu.
  • Do sporego garnka wlej przygotowany ocet. Po chwili wsyp cukier i dodaj przyprawy.
  • Całość doprowadź do wrzenia.
  • W międzyczasie dokładnie umyj śliwki, wypestkuj, a następnie każdą nadziej na wykałaczkę.
  • Tak nadziane śliwki ułóż w wyparzonych wcześniej słoikach.
  • Zalej je gorącą zalewą i mocno zakręć słoiki.
  • Śliwki w occie pasteryzuj ok. 20-25 minut.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Agnieszka Zawadzka
więcej