Śliwki w occie tradycyjne. Jak zrobić klasyczne śliwki w zalewie octowej?
2021-03-27
łatwy
5 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Śliwki w occie tradycyjne to staropolska zakąska, podawana do mięs i deserów dla szczególnych gości. Śliwki w korzennej zalewie octowej znów powracają na stoły! Jak przygotować pyszne śliwki w słodko-octowej zalewie? Mamy na nie przepis!
SKŁADNIKI
- 2 kg twardych śliwek
- 1 l octu 10%
- 1 kg cukru
- 2 laski cynamonu
- 2 łyżki goździków
- słoiki
- wykałaczki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W pierwszej kolejności dokładnie umyj, a następnie wyparz słoiki, przygotowane do marynaty. Powinny być dość obszerne, najlepiej zamykane szklanym, hermetycznym wieczkiem na drucianym mocowaniu.
- Do sporego garnka wlej przygotowany ocet. Po chwili wsyp cukier i dodaj przyprawy.
- Całość doprowadź do wrzenia.
- W międzyczasie dokładnie umyj śliwki, wypestkuj, a następnie każdą nadziej na wykałaczkę.
- Tak nadziane śliwki ułóż w wyparzonych wcześniej słoikach.
- Zalej je gorącą zalewą i mocno zakręć słoiki.
- Śliwki w occie pasteryzuj ok. 20-25 minut.
Dlaczego warto jeść śliwki?