Śliwki - jak zrobić dżem śliwkowy?
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Wiadomo, że domowe przetwory są smaczne i zdrowe. Warto zatem wykorzystać sezonowe owoce i przygotować z nich różne pyszności, którymi będziemy rozkoszować się w zimie.
SKŁADNIKI
- 1 kg śliwek węgierek
- 2 – 3 szklanki cukru (zależy jak słodkie są śliwki i jak słodki lubimy dżem)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki umyj, przekrój usuń pestki i zasyp cukrem.
- Gdy owoce puszczą sok przełóż do garnka i gotuj na małym ogniu.
- Mieszaj co jakiś czas, żeby dżem śliwkowy nie przywarł do dna (cukier lubi się przypalać).
- Smaż tak długo, aż dżem nabierze odpowiedniej konsystencji. Żeby uzyskać gęstą konsystencję, gotowanie zajmie około 3 godzin, jeśli wolimy rzadszą – gotujemy krócej.
- Gorący dżem przekładamy do słoiczków i zamykamy.
- Słoiki wstawiamy do garnka z wodą (do 3/4 wysokości słoików) i gotujemy 15 minut.