Sałatka z zielonych przetworów: przepis na sałatkę do słoika
2021-03-29
średni
40 min
4
Sałatka z zielonych pomidorów doskonale sprawdzi się jako dodatek do dania głównego lub kanapek. Jej przygotowanie nie jest szczególnie trudne, a smak wyborny. Podajemy dobry przepis.
SKŁADNIKI
- 2 kg zielonych pomidorów
2 łyżki soli
20 dag cebuli
0,5 l wody
10 dag cukru
płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
pieprz ziarnisty
ziele angielskie
suche nasiona kopru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory umyć, pokroić w krążki.
- Cebulę pokroić w krążki
- Warzywa posolić i włożyć do kamiennego naczynia na 12 godzin.
- Pomidory i cebule odcedzić z soku.
- Wodę zagotować z cukrem i kwaskiem cytrynowym.
- Warzywa ułożyć w słojach, dodać przyprawy, zalać gorącą zalewą.
- Pasteryzować 20 minut.