Sałatka z ogórków świeżych do słoików
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sałatka ze świeżych ogórków jest pyszna i chrupiąca, chociaż zamknięta w słoikach. Zimą zachwyci was jej jasnozielony kolor i świeżość ogórków. Pyszna, jakbyście zrobili ją dzisiaj!
Co to jest sterylizacja słoików?
Sterylizacja, inaczej wyjaławianie, to po prostu skuteczne zniszczenie wszystkich form żywych i przetrwalnikowych mikroorganizmów. To bardzo ważne, gdy przygotowujecie przetwory. Nie chcemy przecież, żeby nasz trud poszedł na marne. W brudnych i nie wysterlizowanych słoikach mogą postępować procesy gnilne.
Jak sterylizować słoiki?
Sstosuje się dwie metody sterylizacji słoików na przetwory. Są to sterylizacja suchym gorącym powietrzem oraz sterylizacja parą wodną. W obu przypadkach słoiki muszą być najpierw umyte z zabrudzeń powierzchni. Sterylizuje się zawsze czyste słoiki.
Jak sterylizować suchym gorącym powietrzem?
Sterylizacja suchym gorącym powietrzem polega na umieszczeniu czystych słoików w komorze, gdzie powietrze zostaje podgrzane do temperatury powyżej 100°C, aby unicestwić wszystkie mikroorganizmy. W warunkach domowych sterylizować możemy w piekarniku.
Jak sterylizować słoiki w piekarniku?
Umyte słoiki należy wstawić do zimnego piekarnika. Ustawiamy naczynia na ruszcie. Pomiędzy nimi powinny być zachowane odstępy, aby ułatwić dostęp gorącego powietrza. Następnie należy ustawić temperaturę 100°C i włączyć grzanie. Ogrzewamy zawartość piekarnika przez 30 minut. Po upływie pół godziny, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy naczynia do przestygnięcia.
Jak sterylizować parą wodną?
W przemyśle spożywczym stosuje się sterylizację parą wodną pod ciśnieniem. Nasycona para wodna, czyli powietrze przesycone gorącymi kropelkami wody, powoduje gwałtowną denaturację struktur komórkowych mikroorganizmów: wirusów i bakterii. Wyjaławianie jest niezwykle skuteczne, ponieważ działają tu dwa czynniki: temperatura i aktywność cząsteczek wody. W warunkach domowych wystarczy zwykle stosowanie temperatury wrzenia wody 100°C w czasie od 15 do 30 minut. Funkcję wyparzania parą wodną mają zmywarki. Można również wyjaławiać w garnku lub kuchence mikrofalowej.
Jak sterylizować słoiki w garnku?
Do dużego garnka z wkładką do gotowania na parze lub po ustawieniu rusztu na dnie garnka, wlać 3 szklanki wody. Wstawić umyte naczynia przeznaczone do sterylizacji. Włączyć ogrzewanie i doprowadzić do wrzenia. Utrzymywać w stanie wrzenia przez 10 minut. Wyłączyć ogrzewanie i pozostawić do ostygnięcia. Można również włożyć naczynia do zimnej wody, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować 10 minut. Lub zalać wrzątkiem i pozostawić na 15 minut.
Jak sterylizować słoiki w kuchence mikrofalowej?
Do każdego słoika wlać po 1 łyżeczce wody. Wstawić do mikrofalówki. Włączyć na 2 minuty na najwyższej mocy. Ostudzić.
Jak sterylizować słoiki na przetwory w zmywarce?
Wstaw słoiki do zmywarki, skorzystaj z programu 75°C. Po wyparzeniu naczyń w zmywarce, przelej je gorącą wodą z czajnika. Jeśli chcesz zastosować tę metodę do czystych naczyń, to nie używaj detergentu.
SKŁADNIKI
- 5 kg ogórków
- 1 kg cebuli
- 300 g kopru
- 100 ml octu 10%
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka ziaren pieprzu
- 3 baldachy kopru (opcjonalnie)
- 1 korzeń chrzanu (opcjonalnie)
- 3 łyżeczki gorczycy (opcjonalnie)
- 6 słoików o pojemności 1 l
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki umyć. Moczyć w zimnej wodzie przez 1 godzinę.
- Ogórki pokroić na plasterki. Cebulę pokroić na półkola. Koper posiekać drobno.
- Pokrojone ogórki i cebulę przełożyć do dużej miski. Posolić. Odstawić na 30 minut, aby ogórki puściły sok.
- W dużym garnku wymieszać ocet z cukrem i ziarnami pieprzu. Do garnka dodać warzywa razem z sokiem, jaki wypuszczą. Dodać również koper. Dokładnie wymieszać.
- Zawartość garnka zagotować. Od czasu do czasu przemieszać. Gdy ogórki lekko zmienią kolor zdjąć z ognia.
- Natychmiast przełożyć wrzącą sałatkę do umytych i wysterylizowanych słoików. Dobrze zakręcić. Do słoików dla wzmocnienia smaku można dodać opcjonalnie po 1/2 baldachu kopru, po kawałku korzenia chrzanu i po 1/2 łyżeczki gorczycy.
- Słoiki odwrócić do góry dnem. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.
- Przechowywać w ciemnym miejscu o stabilnej temperaturze.