Sałatka z ogórków na zimę – sprawdzony przepis babci
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
To moja ulubiona sałatka z ogórków na zimę. Zanim nastanie zima, ogórki w zalewie robią się aż szkliste. To doskonały dodatek do zimowego i przednówkowego obiadu.
Ogórek wyjątkowo dogaduje się z estragonem. Dlatego do tej sałatki używam octu estragonowego.
Jeśli chodzi o ogórki, to nadają się tu duże i grube sztuki, które sprzedawane są w niższej cenie. Przed przyrządzeniem przetworu dobrze jest namoczyć ogórki w wodzie (na kwadrans), aby odzyskały jędrność. Niemniej nie należy ich moczyć za długo, by z kolei nie wciągnęły za dużo tej wody, ponieważ będą wtedy wodniste i bez smaku.
Ci, którzy lubią pikantne smaki, mogą do sałatki dodać świeżą ostrą papryczkę, np. czuszkę.
SKŁADNIKI
- 1 kg ogórków gruntowych
- 3 łyżki natki pietruszki
- główka czosnku
- pół szklanki oleju
- pół szklanki octu (polecam estragonowy)
- pół szklanki cukru
- łyżeczka soli
- łyżeczka mielonego pieprzu
- 2 łyżeczki gorczycy
- opcjonalnie: mała papryka czuszka albo ulubiona ostra papryczka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Słoiki i wieczka wyparzyć.
- Ogórki namoczyć przez kwadrans w zimnej wodzie. Wyszorować.
- Obrane ogórki pokroić w plastry (można sobie ułatwić pracę, używszy boku tarki z poziomym ostrzem).
- Poszatkować natkę pietruszki i dodać do ogórków.
- Czosnek zmiażdżyć i drobno posiekać. Dodać do ogórków.
- Do warzyw wlać kolejno olej, ocet, dodać cukier, grubo mielony pieprz, sól i gorczycę. Kto lubi, dodaje pokrojoną drobno ostrą papryczkę.
- Całość dobrze wymieszać i zostawić na 3 godziny, gazą zabezpieczając przed muszkami miskę, w której jest sałatka.
- Po odpowiednim czasie sałatkę wraz z sosem, w którym pływa, przełożyć do słoików.
- Zamknięte słoiki wekować przez 20 minut w pyrkającej wodzie. Studzić długo w cieple, np. pod kocem albo grubym ręcznikiem.