Sałatka z ogórków na zimę – sprawdzony przepis babci

Sałatka z ogórków na zimę
Autor: Shutterstock Sałatka z ogórków to doskonały dodatek do zimowych i przednówkowych obiadów
łatwy
30 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

To moja ulubiona sałatka z ogórków na zimę. Zanim nastanie zima, ogórki w zalewie robią się aż szkliste. To doskonały dodatek do zimowego i przednówkowego obiadu.

Ogórek wyjątkowo dogaduje się z estragonem. Dlatego do tej sałatki używam octu estragonowego.

Jeśli chodzi o ogórki, to nadają się tu duże i grube sztuki, które sprzedawane są w niższej cenie. Przed przyrządzeniem przetworu dobrze jest namoczyć ogórki w wodzie (na kwadrans), aby odzyskały jędrność. Niemniej nie należy ich moczyć za długo, by z kolei nie wciągnęły za dużo tej wody, ponieważ będą wtedy wodniste i bez smaku.

Ci, którzy lubią pikantne smaki, mogą do sałatki dodać świeżą ostrą papryczkę, np. czuszkę.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • główka czosnku
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki octu (polecam estragonowy)
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • opcjonalnie: mała papryka czuszka albo ulubiona ostra papryczka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Słoiki i wieczka wyparzyć.
  • Ogórki namoczyć przez kwadrans w zimnej wodzie. Wyszorować.
  • Obrane ogórki pokroić w plastry (można sobie ułatwić pracę, używszy boku tarki z poziomym ostrzem).
  • Poszatkować natkę pietruszki i dodać do ogórków.
  • Czosnek zmiażdżyć i drobno posiekać. Dodać do ogórków.
  • Do warzyw wlać kolejno olej, ocet, dodać cukier, grubo mielony pieprz, sól i gorczycę. Kto lubi, dodaje pokrojoną drobno ostrą papryczkę.
  • Całość dobrze wymieszać i zostawić na 3 godziny, gazą zabezpieczając przed muszkami miskę, w której jest sałatka.
  • Po odpowiednim czasie sałatkę wraz z sosem, w którym pływa, przełożyć do słoików.
  • Zamknięte słoiki wekować przez 20 minut w pyrkającej wodzie. Studzić długo w cieple, np. pod kocem albo grubym ręcznikiem.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej