Sałatka z czerwonej kapusty - przepis na marynatę w słoikach

Sałatka z czerwonej kapusty - przepis na marynatę w słoikach
Autor: thinkstockphotos.com Czerwona kapusta ugotowana i skropiona octem zamienia się w pyszną surówkę.
łatwy
60 min
4

Sałatka z czerwonej kapusty zawsze cieszy się powodzeniem. "Modra kapusta", jak nazywają ją na Śląsku, jest obowiązkowym dodatkiem do zrazów wołowych w sosie z kluskami śląskimi. Domowa sałatka z czerwonej kapusty będzie doskonałym dodatkiem do rodzinnego obiadu. Wystarczy otworzyć słoik z sałatką z czerwonej kapusty, marynowaną w lekkim occie z cebulą i jabłkami, by usatysfakcjonować rodzinę świetną surówką. Sałatka z czerwonej kapusty pasuje także do wieprzowych sznycli i domowej pieczeni. Sałatka w słoikach powinna znaleźć się na półce każdej spiżarni. Polecamy!

Polecamy także:

Kapusta marynowana w wodzie mineralnej: prosty przepis na kapustę

Modra kapusta: jak przyrządzić? Przepis kuchni śląskiej

SKŁADNIKI

  • Składniki sałatki z czerwonej kapusty:
  •  
  • 1 główka czerwonej kapusty,
  • 5 jabłek,
  • 3 cebule,
  •  
  • Marynata do sałatki z czerwonej kapusty:

    4 łyżki oleju,
  • 1,5 l wody,
  • 1/2 szklanki octu,
  • 6 łyżek cukru,
  • łyżka soli,
  • ziarenka pieprzu,
  • liść laurowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Główkę kapusty poszatkować, sparzyć i odcedzić.
  • Cebulę pokroić na plastry, zasypać solą i odstawić na 15 minut. Cebulę odcisnąć.
  • Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Zagotować składniki na zalewę.
  • Dodać kapustę, cebulę, jabłka.
  • Gotować na małym ogniu przez 5 minut.
  • Przełożyć do słoików, pasteryzować od momentu zagotowania przez 3 minuty.