Rydze marynowane z miodem - wykwintne grzyby ze słoika

Rydze marynowane z miodem
Autor: Shutterstock Rydze marynowane z miodem to wykwintna przystawka na świąteczny stół.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Rydze marynowane z miodem mają bardzo delikatny słodki posmak, są jędrne i smaczne. Ta wykwintna przekąska ma swoich miłośników, którzy zapuszczają się na długie leśne wędrówki w poszukiwaniu rydzów do jej przygotowania. Ja również do nich należę, a słoiczki z tak przygotowanymi grzybami są dumą mojej spiżarni i stołu.

SKŁADNIKI

  • 1 kg oczyszczonych rydzów
  • 3 szklanki wody
  • 0,5 szklanki octu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki miodu miodu
  • goździki
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rydze opłukać pod bieżącą wodą i obgotować w osolonej wodzie prze ok 5 minut. Odcedzić.
  • Składniki zalewy wymieszać w rondlu, podgrzewać aż zacznie wrzeć, wyłączyć gaz.
  • Grzyby włożyć do wyparzonych słoików. Dodać po listku laurowym, goździku, zielu angielskim i odrobinie gorczycy.
  • Zalać gorąca zalewą, szczelnie zakręcić i zostawić do ostygnięcia.
Rydze, wartości odżywcze i kulinarne. Dlaczego warto jeść rydze?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej