Rydze marynowane z miodem - wykwintne grzyby ze słoika
2021-09-09
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Rydze marynowane z miodem mają bardzo delikatny słodki posmak, są jędrne i smaczne. Ta wykwintna przekąska ma swoich miłośników, którzy zapuszczają się na długie leśne wędrówki w poszukiwaniu rydzów do jej przygotowania. Ja również do nich należę, a słoiczki z tak przygotowanymi grzybami są dumą mojej spiżarni i stołu.
SKŁADNIKI
- 1 kg oczyszczonych rydzów
- 3 szklanki wody
- 0,5 szklanki octu
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki miodu miodu
- goździki
- gorczyca
- ziele angielskie
- liść laurowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rydze opłukać pod bieżącą wodą i obgotować w osolonej wodzie prze ok 5 minut. Odcedzić.
- Składniki zalewy wymieszać w rondlu, podgrzewać aż zacznie wrzeć, wyłączyć gaz.
- Grzyby włożyć do wyparzonych słoików. Dodać po listku laurowym, goździku, zielu angielskim i odrobinie gorczycy.
- Zalać gorąca zalewą, szczelnie zakręcić i zostawić do ostygnięcia.
Rydze, wartości odżywcze i kulinarne. Dlaczego warto jeść rydze?