Przetwory z dyni: Dynia pasteryzowana na słodko
2021-03-29
łatwy
40 min
4
W sezonie na przetwory z dyni warto wypróbować przepis na dynię pasteryzowaną na słodko. Kawałki dyni przyprawiamy cynamonem i goździkami, aby nabrała korzennego aromatu. Tak zaprawiona dynia będzie doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju deserów i dań na słodko.
SKŁADNIKI
- 1 kg dyni
- 0,5 litra wody
- 1,2 kg cukru
- 10 g kwasku cytrynowego
- Cynamon
- Goździki
- Pieprz ziarnisty
- Ziele angielskie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umytą dynię obrać, odrzucając włóknistą tkankę z pestkami. Pokroić i wrzucić do wrzątku na 2–3 minuty, aby trochę zmiękła. Odcedzić i przepłukać zimną wodą.
- Do słoików włożyć po trochu aromatycznych przypraw i wrzucić dynię.
- Ugotować zalewę z wody, cukru i kwasku cytrynowego, a następnie gorącą zalać dynię w słoikach.
- Zamknąć i pasteryzować 20 min w temperaturze 85 stopni C.