Przetwory z czereśni: jak zrobić czereśnie na ostro?
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Zazwyczaj szukając przepisów na czereśnie, trafiamy na ciasta i desery. A czereśnie mogą być smaczne również na ostro. Wytrawne przetwory z czereśni są doskonałym dodatkiem do pasztetów i pieczeni. Podajemy przepis, jak przygotować przetwory z czereśni na ostro.
SKŁADNIKI
- 1 kg czereśni
- 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
- 1/4 szklanki białego octu winnego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
- 3 goździki
- 6 ziaren pieprzu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 cm kory cynamonowej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czereśnie umyć i przyciąć ogonki. Ułożyć w słoikach.
- Przygotować zalewę: ugotować szklankę wody, wrzucając do niej zmielone pieprz i ziele angielskie, stopniowo dodawać resztę składników zalewy.
- Czereśnie zalać gorącą zalewą, a później pasteryzować je przez 20 min. w temperaturze 90°C.