Przetwory z czereśni: jak zrobić czereśnie na ostro?

Przetwory z czereśni na ostro
Autor: Shutterstock Wytrawne przetwory z czereśni to doskonały dodatek do pieczonych mięs.
łatwy
40 min
4

Zazwyczaj szukając przepisów na czereśnie, trafiamy na ciasta i desery. A czereśnie mogą być smaczne również na ostro. Wytrawne przetwory z czereśni są doskonałym dodatkiem do pasztetów i pieczeni. Podajemy przepis, jak przygotować przetwory z czereśni na ostro.

SKŁADNIKI

  • 1 kg czereśni
  • 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
  • 1/4 szklanki białego octu winnego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
  • 3 goździki
  • 6 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 cm kory cynamonowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czereśnie umyć i przyciąć ogonki. Ułożyć w słoikach.
  • Przygotować zalewę: ugotować szklankę wody, wrzucając do niej zmielone pieprz i ziele angielskie, stopniowo dodawać resztę składników zalewy.
  • Czereśnie zalać gorącą zalewą, a później pasteryzować je przez 20 min. w temperaturze 90°C.
Magdalena Lisowiec
więcej