Przepisy na przetwory: powidła z jabłek

2021-08-17
Słodko-kwaśne powidła z jabłek
Autor: Mariusz Bykowski Najsłynniejsze są powidła śliwkowe, ale równie pyszne są powidła z jabłek
średni
60 min
4

Jabłka można jeść na wiele sposobów - prosto z drzewa, zapiekane czy suszone. Doskonale nadają się też na przetwory. Można z nich przygotować aromatyczne powidła. Podajemy sprawdzony przepis na powidła z jabłek.

SKŁADNIKI

  • 2 kg jabłek
  • 20 dag cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka umyj, obierz i pokrój, usuwając gniazda nasienne. Dodaj trochę wody i poszatkuj.
  • Tak przygotowaną masę przełóż do płaskiego rondla i odparuj nadmiar wody. Mieszaj jabłka, aż staną się gęste. Pod koniec gotowania dodaj cukier.
  • Gorące powidła nakładaj po brzegi do wygotowanych słoików i od razu zamknij. Słoiki ustaw dnem do góry.
  • Tak przygotowane przetwory z jabłek najlepiej spożyć w ciągu 12 miesięcy. Później powidła z jabłek mogą stracić walory smakowe i ładny kolor.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?