Konfitura z kumkwatu - przepis na cudownie orzeźwiającą konfiturę z kumkwatów
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Jak jeść kumkwaty? Na surowo, marynowane, kandyzowane lub zrobić przetwory, na przykład pyszną konfiturę z kumkwatów. Wypróbuj nasz przepis i sprawdź, jak smakuje domowa konfitura z kumkwatów na bazie soku pomarańczowego. Oto sprawdzona receptura.
Polecamy przepisy z kumkwatami
Sałatka z kopru włoskiego, ogórka i rzodkiewek z kumkwatami
Sałatka z piersi indyczej z kumkwatami
SKŁADNIKI
- 80 dag kumkwatów
- sok z 3 pomarańczy
- 30 dag cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kumkwaty włożyć do miseczki i zalać zagotowaną wodą. Parzyć owoce przez 10 minut.
- Po tym czasie wyjąć kumkwaty, pokroić na plasterki i usunąć pestki.
- Do rondla wlać sok z pomarańczy dodać kumkwaty i cukier. Smażyć ok. 30 minut, do odparowania soku, od czasu do czasu mieszając.