Konfitura z kumkwatu - przepis na cudownie orzeźwiającą konfiturę z kumkwatów

2021-01-31
Marta Balko
Konfitura z kumkwatu - przepis na cudownie orzeźwiającą konfiturę z kumkwatów
Autor: Shutterstock Z owoców kumkwatu można zrobić wyśmienitą konfiturę.
łatwy
20 min
4

Jak jeść kumkwaty? Na surowo, marynowane, kandyzowane lub zrobić przetwory, na przykład pyszną konfiturę z kumkwatów. Wypróbuj nasz przepis i sprawdź, jak smakuje domowa konfitura z kumkwatów na bazie soku pomarańczowego. Oto sprawdzona receptura. 

Składniki

80 dag kumkwatów

sok z 3 pomarańczy

30 dag cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Kumkwaty włożyć do miseczki i zalać zagotowaną wodą. Parzyć owoce przez 10 minut. 

Po tym czasie wyjąć kumkwaty, pokroić na plasterki i usunąć pestki.

Do rondla wlać sok z pomarańczy dodać kumkwaty i cukier. Smażyć ok. 30 minut, do odparowania soku, od czasu do czasu mieszając.

Polecamy przepisy z kumkwatami

Nalewka z kumkwatów

Sałatka z kopru włoskiego, ogórka i rzodkiewek z kumkwatami

Szynka pieczona z kumkwatami

Sałatka z piersi indyczej z kumkwatami