Sałatka z kopru włoskiego, ogórka i rzodkiewek

Sałatka z kopru włoskiego, ogórka i rzodkiewek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chrupiąca sałatka warzywna jest wyrazista w smaku i bardzo pożywna

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Sałatka z kopru włoskiego i ogórka z dodatkiem rzodkiewki to propozycja nie tylko dla wegetarian czy osób odchudzających się. Sałatka zawiera liczne witaminy i minerały, dlatego mogą ją włączyć do diety wszystkie osoby, które dbają o swoje zdrowie. Sprawdź, jak zrobić tę pyszną sałatkę warzywną.

Składniki

  • 2 średnie bulwy kopru włoskiego

  • 1 średni ogórek

  • 5-6 rzodkiewek

  • 2 małe cebulki dymki

  • pół cytryny

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • sól i pieprz

  • do ożywienia smaku - 2-3 kumkwaty

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyj bulwy kopru włoskiego. Następnie odetnij twardą końcówkę przy korzeniu i łykowate nasady łodyg. Bulwę przekrój na pół i pokrój w cienkie plasterki.

  • Umytego ogórka potnij na cienkie plasterki. Podobnie postąp z rzodkiewkami. Z kolei cebulę pokrój w piórka.

  • Wszystkie warzywa wrzuć do miski, skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, dodaj kumkwaty pokrojone w cieniutkie plasterki, dopraw szczyptą soli i pieprzu i wymieszaj.

Ocena: 4