Przepis na konfiturę z wiśni: przetwory na zimę
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Konfitura z wiśni idealnie pasuje do kanapek, ciast, drożdżówek i naleśników. Wypróbuj przepis na domową konfiturę z wiśni i rozsmakuj się w wiśniowym specjale, kiedy dopadnie cię jesienno-zimowa chandra.
Klasyczny dżem z wiśni
Domowa konfitura z wiśni
Dżem wiśniowy bez żelfixu
SKŁADNIKI
- 1 kg wiśni
- 75 dag cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wiśnie umyj, oderwij ogonki i wydryluj.
- Oczyszczone owoce przełóż do garnka z grubym dnem, dodaj cukier i wymieszaj.
- Wiśnie z cukrem podsmaż na bardzo wolnym ogniu do momentu aż puszczą sok.
- Zwiększ ogień i smaż dalej, mieszając co jakiś czas aż sok odparuję, a konfitura zgęstnieje.
- Na konfiturze może zbierać się piana, którą trzeba zdjąć łyżką.
- Gotową konfiturę z wiśni przełóż do wyparzonych słoików, szczelnie zakręć i odwróć do góry dnem.
- Zostaw na noc w temperaturze pokojowej.
Wiśnie – dlaczego warto je jeść? Co zrobić z wiśni?