Powidła z dyni i pomarańczy: smaczny dodatek do pieczywa
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Dynia to pomarańczowa królowa jesiennego stołu. Jest bardzo zdrowa i warto ją jeść nie tylko jesienią. Gdy świeża zniknie ze straganów - możemy zastąpić ją przetworami - np. powidłami z dyni z dodatkiem pomarańczy.
SKŁADNIKI
- 1 kg dojrzałej żółtej dyni,
- 1 pomarańcza,
- 3 łyżki wody,
- sok z 1 cytryny,
- pół łyżeczki imbiru,
- 2 czubate łyżki skórki otartej z pomarańczy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię oczyścić z pestek i skóry, pokroić w kostkę.
- Pomarańczę obrać i podzielić na cząstki (wcześniej obetrzeć skórkę na tarce).
- Wymieszać z dynią, zalać 3 łyżkami wody i dusić na malutkim ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Składniki mają się rozgotować na jednolitą masę.
- Przetrzeć mus przez sitko, dodać cukier, sok z cytryny, imbir i skórkę pomarańczową.
- Smażyć do żądanej gęstości.
- Gotowe powidła przełożyć do słoików i pasteryzować 15 minut.