Powidła z dyni i pomarańczy: smaczny dodatek do pieczywa

Matka i syn gotują
powidla-z-dyni-i-pomaranczy.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Dyniowe przetwory warto jeść cały rok
łatwy
60 min
4

Dynia to pomarańczowa królowa jesiennego stołu. Jest bardzo zdrowa i warto ją jeść nie tylko jesienią. Gdy świeża zniknie ze straganów - możemy zastąpić ją przetworami - np. powidłami z dyni z dodatkiem pomarańczy.

SKŁADNIKI

  • 1 kg dojrzałej żółtej dyni,
  • 1 pomarańcza,
  • 3 łyżki wody,
  • sok z 1 cytryny,
  • pół łyżeczki imbiru,
  • 2 czubate łyżki skórki otartej z pomarańczy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię oczyścić z pestek i skóry, pokroić w kostkę.
  • Pomarańczę obrać i podzielić na cząstki (wcześniej obetrzeć skórkę na tarce).
  • Wymieszać z dynią, zalać 3 łyżkami wody i dusić na malutkim ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Składniki mają się rozgotować na jednolitą masę.
  • Przetrzeć mus przez sitko, dodać cukier, sok z cytryny, imbir i skórkę pomarańczową.
  • Smażyć do żądanej gęstości.
  • Gotowe powidła przełożyć do słoików i pasteryzować 15 minut.
Matka i syn gotują