Pomidory w galarecie do słoika - jak zrobić?
2021-03-29
średni
60 min
4
Pomidory w galarecie to doskonała przekąska. Są wystarczająco proste w przygotowaniu i wyborne w smaku. Podajemy dobry przepis na oryginalne przetwory z pomidorów.
SKŁADNIKI
- NA 1 SŁOICZEK:
- pomidory
- 2 kuleczki ziela angielskiego
- ząbek czosnku
- gałązka natki pietruszki
- ZALEWA:
- 1 l wody
- 4 łyżeczki octu
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 15-17 łyżeczek żelatyny
- 1 cebula pokrojona w plastry
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory myjemy i na 2 minuty wkładamy do wrzątku, a następnie obieramy ze skórki.
- Tak przygotowane pomidory ciasno układamy w słoikach do 2/3 wysokości naczyń.
- Przygotowujemy zalewę. Wodę zagotowujemy ze wszystkimi wymienionymi składnikami, następnie dodajemy żelatynę i zagotowujemy cały czas mieszając. Po minucie zdejmujemy z ognia, wyławiamy cebulę i zalewamy słoiczki.
- Pasteryzujemy 20 minut.