Pomidory w galarecie do słoika - jak zrobić?

2021-03-29
Pomidory w galarecie do słoika - jak zrobić?
Autor: pixabay.com Pomidory - są smaczne nawet w galarecie.
średni
60 min
4

Pomidory w galarecie to doskonała przekąska. Są wystarczająco proste w przygotowaniu i wyborne w smaku. Podajemy dobry przepis na oryginalne przetwory z pomidorów.

SKŁADNIKI

  • NA 1 SŁOICZEK:
  • pomidory
  • 2 kuleczki ziela angielskiego
  • ząbek czosnku
  • gałązka natki pietruszki
  •  
  • ZALEWA:
  • 1 l wody
  • 4 łyżeczki octu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 15-17 łyżeczek żelatyny
  • 1 cebula pokrojona w plastry

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory myjemy i na 2 minuty wkładamy do wrzątku, a następnie obieramy ze skórki.
  • Tak przygotowane pomidory ciasno układamy w słoikach do 2/3 wysokości naczyń.
  • Przygotowujemy zalewę. Wodę zagotowujemy ze wszystkimi wymienionymi składnikami, następnie dodajemy żelatynę i zagotowujemy cały czas mieszając. Po minucie zdejmujemy z ognia, wyławiamy cebulę i zalewamy słoiczki.
  • Pasteryzujemy 20 minut.