Pasta z grzybów leśnych do słoików: przepis na kawior z grzybów

Pasta z grzybów leśnych do słoików: przepis na kawior z grzybów
Autor: Shutterstock Pasta z grzybów leśnych, czyli kawior z grzybów to doskonały dodatek do pieczywa, zup i sosów
łatwy
60 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pasta z grzybów leśnych do słoików to tak zwany kawior grzybowy, który  stanowi doskonały dodatek do pieczywa, może zastąpić na imprezach dip, podkreślić smak zupy czy sosu. Do przygotowania pasty z grzybów można użyć ich każdego rodzaju, a także wykorzystać większe czy gorzej się prezentujące owocniki.

SKŁADNIKI

  • 3 kg grzybów leśnych
  • 3 marchewki
  • 3 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 szklanki domowego bulionu (warzywnego lub drobiowego)
  • 1 szklanka wytrawnego białego wina
  • łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz
  • ½ szklanki oliwy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby obrać, oczyścić, opłukać i pokroić.
  • Obrane marchewkę i cebulę pokroić w półplasterki. Grzyby, marchewkę i cebulę przełożyć do garnka, zalać bulionem i winem. Gotować do miękkości grzybów, odstawić do przestudzenia i zmiksować.
  • Do zmiksowanych grzybów wlać oliwę i dusić 10-15 minut. Dodać przyprawy, zagotować do odparowania, aż masa stanie się gęsta.
  • Gotową pastę przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować trzykrotnie po 20 minut - w jednodniowych odstępach.
Jak mrozić grzyby?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej