Pasta z grzybów leśnych do słoików: przepis na kawior z grzybów
2021-09-09
łatwy
60 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pasta z grzybów leśnych do słoików to tak zwany kawior grzybowy, który stanowi doskonały dodatek do pieczywa, może zastąpić na imprezach dip, podkreślić smak zupy czy sosu. Do przygotowania pasty z grzybów można użyć ich każdego rodzaju, a także wykorzystać większe czy gorzej się prezentujące owocniki.
SKŁADNIKI
- 3 kg grzybów leśnych
- 3 marchewki
- 3 cebule
- 1 łyżka masła
- 1,5 szklanki domowego bulionu (warzywnego lub drobiowego)
- 1 szklanka wytrawnego białego wina
- łyżka octu balsamicznego
- sól, pieprz
- ½ szklanki oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby obrać, oczyścić, opłukać i pokroić.
- Obrane marchewkę i cebulę pokroić w półplasterki. Grzyby, marchewkę i cebulę przełożyć do garnka, zalać bulionem i winem. Gotować do miękkości grzybów, odstawić do przestudzenia i zmiksować.
- Do zmiksowanych grzybów wlać oliwę i dusić 10-15 minut. Dodać przyprawy, zagotować do odparowania, aż masa stanie się gęsta.
- Gotową pastę przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować trzykrotnie po 20 minut - w jednodniowych odstępach.
Jak mrozić grzyby?