Papryka w oliwie – jak zrobić?
2021-08-20
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pieczona papryka ma wyjątkowy smak - przydymiony, lekko słodki. Pozbawiona twardej skóry jest jędrna i delikatna. Możemy ją pokroić, zamarynować z solą, octem winnym lub sokiem z cytryny. Już po kilku godzinach nadaje się o podania. Ale gdy zrobimy większą ilość, warto zamknąć ją w słoikach.
Papryka w oliwie do szybkiego podania
Jeśli pieczoną paprykę mamy zamiar zjeść od razu nie potrzeba jej pasteryzować. Wystarczy paski obranej papryki posypać solą i cukrem, skropić sokiem z cytryny. Zostawić na pół godziny. Dodać oliwę lub olej, by wszystko było przykryte i pokrojony w plasterki czosnek. Wymieszać, wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
SKŁADNIKI
- 20 strąków papryki
- 6 ząbków czosnku
- opcjonalnie - gałązki świeżego tymianku
- 100 ml oliwy lub oleju
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- łyżka soli (najlepiej morskiej, gruboziarnistej)
- 1/2 łyżeczki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Papryki pozbawić ogonków, oczyścić z pestek, umyć.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 200 st. C.
- Papryki rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec, aż skórki pokryją się brązowymi i czarnymi plamami.
- Sok powstały podczas pieczenia zlać do miseczki. Upieczone papryki włożyć do worka foliowego i szczelnie zamknąć, zostawić do ostygnięcia.
- Następnie z papryki zdjąć skórkę (schodzi bardzo łatwo).
- Oliwę lub olej wymieszać z sokiem z cytryny, solą, cukrem, przeciśniętymi przez praskę 3 ząbkami czosnku i sokiem, który powstał podczas pieczenia papryki.
- Obrane ze skórki papryki pokroić w szerokie paski, układać w czystych słoikach polewając marynatą, włożyć pokrojone w plasterki pozostałe 3 ząbki czosnku.
- Zakręcić słoiki, pasteryzować 15 minut. Odwrócić do góry dnem, zostawić do wystygnięcia.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell