Jak zrobić paprykę w oliwie? Prosty przepis na pyszną domową przystawkę

2025-10-13
Łucja Królikowska
Papryka marynowana w oliwie
Autor: Shutterstock/ Shutterstock Papryka marynowana w oliwie i świeże zioła na stole.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pieczona papryka w oliwie to kwintesencja śródziemnomorskiego smaku – delikatna, lekko słodka i pachnąca dymem. Po obraniu ze skórki staje się miękka i soczysta, dzięki czemu doskonale chłonie aromaty przypraw, ziół i dobrej oliwy. Wystarczy dodać odrobinę soli, octu winnego lub soku z cytryny, by stworzyć pyszną przystawkę, która smakuje jak prosto z włoskiej trattorii.

Papryka w oliwie do szybkiego podania

Taka papryka w oliwie świetnie sprawdza się jako dodatek do pieczywa, serów, sałatek czy makaronów. Można przygotować ją w kilka chwil i podać jeszcze tego samego dnia, ale jeśli zrobisz większą porcję – warto zamknąć ją w słoikach, by zachować smak lata na dłużej.

Jeśli pieczoną paprykę mamy zamiar zjeść od razu nie potrzeba jej pasteryzować. Wystarczy paski obranej papryki posypać solą i cukrem, skropić sokiem z cytryny. Zostawić na pół godziny. Dodać oliwę lub olej, by wszystko było przykryte i pokrojony w plasterki czosnek. Wymieszać, wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Aby zachować paprykę w oliwie na dłużej, warto ją zapasteryzować. Wystarczy umieścić gorącą paprykę wraz z zalewą w wyparzonych słoikach, szczelnie zakręcić i wstawić do garnka z gorącą wodą (do ¾ wysokości słoików). Pasteryzuj przez około 15–20 minut od momentu zagotowania wody, następnie ostrożnie wyjmij i odstaw do góry dnem, aż wystygną.

Tak przygotowana papryka może stać w chłodnym, ciemnym miejscu nawet przez kilka miesięcy, zachowując swój aromat i kolor. Po otwarciu przechowuj słoik w lodówce i zużyj w ciągu tygodnia – choć zwykle znika znacznie szybciej. 

SKŁADNIKI

  • 20 strąków papryki
  • 6 ząbków czosnku
  • opcjonalnie - gałązki świeżego tymianku
  • 100 ml oliwy lub oleju
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • łyżka soli (najlepiej morskiej, gruboziarnistej)
  • 1/2 łyżeczki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Papryki pozbawić ogonków, oczyścić z pestek, umyć.
  • Piekarnik rozgrzać do temp. 200 st. C.
  • Papryki rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec, aż skórki pokryją się brązowymi i czarnymi plamami.
  • Sok powstały podczas pieczenia zlać do miseczki. Upieczone papryki włożyć do worka foliowego i szczelnie zamknąć, zostawić do ostygnięcia.
  • Następnie z papryki zdjąć skórkę (schodzi bardzo łatwo).
  • Oliwę lub olej wymieszać z sokiem z cytryny, solą, cukrem, przeciśniętymi przez praskę 3 ząbkami czosnku i sokiem, który powstał podczas pieczenia papryki.
  • Obrane ze skórki papryki pokroić w szerokie paski, układać w czystych słoikach polewając marynatą, włożyć pokrojone w plasterki pozostałe 3 ząbki czosnku.
  • Zakręcić słoiki, pasteryzować 15 minut. Odwrócić do góry dnem, zostawić do wystygnięcia.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell
Łucja Królikowska