Jak zrobić paprykę w oliwie? Prosty przepis na pyszną domową przystawkę

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pieczona papryka w oliwie to kwintesencja śródziemnomorskiego smaku – delikatna, lekko słodka i pachnąca dymem. Po obraniu ze skórki staje się miękka i soczysta, dzięki czemu doskonale chłonie aromaty przypraw, ziół i dobrej oliwy. Wystarczy dodać odrobinę soli, octu winnego lub soku z cytryny, by stworzyć pyszną przystawkę, która smakuje jak prosto z włoskiej trattorii.
Papryka w oliwie do szybkiego podania
Taka papryka w oliwie świetnie sprawdza się jako dodatek do pieczywa, serów, sałatek czy makaronów. Można przygotować ją w kilka chwil i podać jeszcze tego samego dnia, ale jeśli zrobisz większą porcję – warto zamknąć ją w słoikach, by zachować smak lata na dłużej.
Jeśli pieczoną paprykę mamy zamiar zjeść od razu nie potrzeba jej pasteryzować. Wystarczy paski obranej papryki posypać solą i cukrem, skropić sokiem z cytryny. Zostawić na pół godziny. Dodać oliwę lub olej, by wszystko było przykryte i pokrojony w plasterki czosnek. Wymieszać, wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Aby zachować paprykę w oliwie na dłużej, warto ją zapasteryzować. Wystarczy umieścić gorącą paprykę wraz z zalewą w wyparzonych słoikach, szczelnie zakręcić i wstawić do garnka z gorącą wodą (do ¾ wysokości słoików). Pasteryzuj przez około 15–20 minut od momentu zagotowania wody, następnie ostrożnie wyjmij i odstaw do góry dnem, aż wystygną.
Tak przygotowana papryka może stać w chłodnym, ciemnym miejscu nawet przez kilka miesięcy, zachowując swój aromat i kolor. Po otwarciu przechowuj słoik w lodówce i zużyj w ciągu tygodnia – choć zwykle znika znacznie szybciej.
SKŁADNIKI
- 20 strąków papryki
- 6 ząbków czosnku
- opcjonalnie - gałązki świeżego tymianku
- 100 ml oliwy lub oleju
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- łyżka soli (najlepiej morskiej, gruboziarnistej)
- 1/2 łyżeczki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Papryki pozbawić ogonków, oczyścić z pestek, umyć.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 200 st. C.
- Papryki rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec, aż skórki pokryją się brązowymi i czarnymi plamami.
- Sok powstały podczas pieczenia zlać do miseczki. Upieczone papryki włożyć do worka foliowego i szczelnie zamknąć, zostawić do ostygnięcia.
- Następnie z papryki zdjąć skórkę (schodzi bardzo łatwo).
- Oliwę lub olej wymieszać z sokiem z cytryny, solą, cukrem, przeciśniętymi przez praskę 3 ząbkami czosnku i sokiem, który powstał podczas pieczenia papryki.
- Obrane ze skórki papryki pokroić w szerokie paski, układać w czystych słoikach polewając marynatą, włożyć pokrojone w plasterki pozostałe 3 ząbki czosnku.
- Zakręcić słoiki, pasteryzować 15 minut. Odwrócić do góry dnem, zostawić do wystygnięcia.