Papryka marynowana z marchewką i czosnkiem

2021-03-29
Papryka marynowana z marchewką i czosnkiem
Autor: Shutterstock Papryka marynowana z marchewką i czosnkiem
łatwy
50 min
4

Papryka marynowana z marchewką i czosnkiem to smaczny dodatek do obiadu lub kanapek. Wprost ze słoika na talerz. To również świetna zakąska.

Jak przechowywać owoce i warzywa zimą

Warzywa i owoce najlepiej przechowywać w piwnicy w temp. ok. 5şC. Piwnica powinna mieć sprawny system wentylacji, możliwość wietrzenia oraz powinna być zaopatrzona w sztuczne oświetlenie. Ziemniaki i buraki najlepiej trzymać w drewnianej skrzynce, marchew, pietruszkę w skrzyni wypełnionej piaskiem, cebulę w koszach lub siatkowych workach podwieszonych u sufitu. Kapustę, kabaczki i owoce układamy na półkach z drewnianych listewek.

SKŁADNIKI

  • 2 kg papryki
  • 4 marchewki
  • główka czosnku
  • 10 łyżek oleju
  • natka selera
  • zalewa:
  • 1 l wody
  • 3/4 szklanki szklanki octu 10 proc.
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wodę, cukier, sól, liście laurowe i ziele angielskie gotować ok. 5 minut na wolnym ogniu. Wlać ocet.
  • Paprykę pokroić w paseczki, marchewkę obrać i pokroić w cienkie prążki. Liście selera drobno pokroić. Czosnek pokroić na małe cząstki - jeden duży ząbek podzielić na 4 słoiczki.
  • Na dno słoika włożyć czosnek, szczyptę selera i marchewkę. Włożyć paprykę i zalać przestudzoną zalewą.
  • Na wierzch wlać łyżkę oleju. Gotować w słoikach 10 minut. Porcja zalewy wystarcza na 10 słoiczków.