Papryka marynowana z marchewką i czosnkiem
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Papryka marynowana z marchewką i czosnkiem to smaczny dodatek do obiadu lub kanapek. Wprost ze słoika na talerz. To również świetna zakąska.
Jak przechowywać owoce i warzywa zimą
Warzywa i owoce najlepiej przechowywać w piwnicy w temp. ok. 5şC. Piwnica powinna mieć sprawny system wentylacji, możliwość wietrzenia oraz powinna być zaopatrzona w sztuczne oświetlenie. Ziemniaki i buraki najlepiej trzymać w drewnianej skrzynce, marchew, pietruszkę w skrzyni wypełnionej piaskiem, cebulę w koszach lub siatkowych workach podwieszonych u sufitu. Kapustę, kabaczki i owoce układamy na półkach z drewnianych listewek.
SKŁADNIKI
- 2 kg papryki
- 4 marchewki
- główka czosnku
- 10 łyżek oleju
- natka selera
- zalewa:
- 1 l wody
- 3/4 szklanki szklanki octu 10 proc.
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka soli
- 3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wodę, cukier, sól, liście laurowe i ziele angielskie gotować ok. 5 minut na wolnym ogniu. Wlać ocet.
- Paprykę pokroić w paseczki, marchewkę obrać i pokroić w cienkie prążki. Liście selera drobno pokroić. Czosnek pokroić na małe cząstki - jeden duży ząbek podzielić na 4 słoiczki.
- Na dno słoika włożyć czosnek, szczyptę selera i marchewkę. Włożyć paprykę i zalać przestudzoną zalewą.
- Na wierzch wlać łyżkę oleju. Gotować w słoikach 10 minut. Porcja zalewy wystarcza na 10 słoiczków.