Ogórki z sosem ziołowo-koperkowym. Świetna sałatka do słoików, nie tylko na zimę

Ogórki z sosem koperkowo-ziołowym
Autor: Shutteratock
łatwy
45 min
10

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ogórki z sosem ziołowo-koperkowym to świetny dodatek do kanapek, a także jarzynka do obiadu. Przygotowuje się je bardzo szybko i krótko pasteryzuje, a potem zawsze są pod ręką.

SKŁADNIKI

  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 3 duże cebule
  • 2,5 łyżki soli
  • Zalewa:
  • 1,5 szklanki octu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 0,5 łyżki pieprzu mielonego
  • 2 opakowania gotowego sosu koperkowo - ziołowego do sałatek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Składniki zalewy wymieszać i zagotować, płyn ostudzić.
  • Ogórki umyć i pokroić na plasterki, zasypać solą, odstawić na 2 godziny.
  • Ogórki odcedzić z płynu, który się zebrał, po czym zalać je zalewą i wymieszać.
  • Sałatkę przekładać do czystych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować 15 min.
Ogórki małosolne! Zobacz najlepszy przepis, jak kisić ogórki małosolne
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej