Ogórki z sosem ziołowo-koperkowym. Świetna sałatka do słoików, nie tylko na zimę
2022-07-11
łatwy
45 min
10
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Ogórki z sosem ziołowo-koperkowym to świetny dodatek do kanapek, a także jarzynka do obiadu. Przygotowuje się je bardzo szybko i krótko pasteryzuje, a potem zawsze są pod ręką.
SKŁADNIKI
- 3 kg ogórków gruntowych
- 3 duże cebule
- 2,5 łyżki soli
- Zalewa:
- 1,5 szklanki octu
- 1,5 szklanki cukru
- 4 łyżki posiekanego koperku
- 0,5 łyżki pieprzu mielonego
- 2 opakowania gotowego sosu koperkowo - ziołowego do sałatek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki zalewy wymieszać i zagotować, płyn ostudzić.
- Ogórki umyć i pokroić na plasterki, zasypać solą, odstawić na 2 godziny.
- Ogórki odcedzić z płynu, który się zebrał, po czym zalać je zalewą i wymieszać.
- Sałatkę przekładać do czystych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować 15 min.
Ogórki małosolne! Zobacz najlepszy przepis, jak kisić ogórki małosolne