Ogórki na zupę ogórkową na zimę - jak zrobić?

ogorki-na-zupe-ogorkowa-na-zime-jak-zrobic.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Proponujemy taki sposób konserwowania ogórków, by po otwarciu słoika można z nich było zrobić zupę ogórkową
średni
30 min
4

Nadszedł czas na ogórki! Pełną parą idzie przygotowywanie przetworów na zimę. Ogórki na zimę najczęściej kisimy, można też przygotować ogórki na zupę ogórkową. Sprawdź, jak to zrobić.

Zupa ogórkowa ugotowana z tak przygotowanych ogórków jest przepyszna i bardzo szybka do zrobienia. Takie przetwory są też wyśmienitym sposobem na przerośnięte ogórki z własnego ogródka.

SKŁADNIKI

  • ogórki
  • koper (baldachy)
  • czosnek
  • chrzan
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Można oczywiście użyć robota lub malaksera, szczególnie jeśli tych ogórków jest więcej. Przesypujemy solą i odstawiamy, najlepiej na noc, aby puściły sok.
  • Do wyparzonych słoików (po dżemach) wkładamy baldach kopru, dwa ząbki czosnku i kilka kawałków chrzanu. Nakładamy starte ogórki do słoików, delikatnie dociskając.
  • Lekko dokręcamy słoiki i odstawiamy je do miski na kolejną noc. Słoiki będą "kipieć".
  • Następnego dnia jeszcze raz dociskamy ogórki, sprawdzamy, czy nie ma wolnej przestrzeni pomiędzy ogórkami i koprem, a jeśli jest, nakłuwamy, żeby się słoik odgazował.
  • Uzupełniamy ewentualnie słoik wodą z ogórków, która na pewno została z poprzedniego dnia, i dopiero wtedy dobrze zakręcamy słoiki.
  • Odstawiamy słoiki z ogórkami w chłodne miejsce, a w zimie zajadamy się zupą ogórkową gotową w 5 minut.