Ogórki marynowane w plasterkach: przepis na ogórki z marchewką

Ogórki marynowane w plasterkach: przepis
Autor: thinkstockphotos.com Ogórki w plasterkach mogą od razu trafić na stół do niedzielnego obiadu
łatwy
75 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Nie wiesz, co zrobić z ogórków? Przygotuj marynowaną sałatkę z ogórków gruntowych, marchewki i cebuli, którą można przechowywać w słoikach całą zimę. Taką marynatę z ogórków z powodzeniem można podać na stół do obiadu.

SKŁADNIKI

  • 4 kg ogórków gruntowych
  • 500 g marchewki
  • 5 łyżeczek cukru
  • 1/2 kg cebuli pokrojonej w plastry
  • 250 ml octu 10%
  • 250 ml oleju
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki pokroić w cienkie plasterki.
  • Następnie posolić i odstawić na godzinę. Odsączyć.
  • Marchewkę obrać, pokroić lub zetrzeć na tarce, zasypać cukrem.
  • Pokrojoną cebulę lekko posolić.
  • Ocet zagotować z olejem.
  • W tym czasie w dużym garnku wymieszać warzywa.
  • Następnie zalać je gorącą zalewą, dodać posiekaną natkę pietruszki i czosnek, po czym dokładnie wymieszać.
  • Tak powstałą mieszankę warzywną przełożyć do słoiczków i zakręcić.
  • Ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą. Gotować kwadrans.
  • Wyjąć ostrożnie z garnka, postawić do góry dnem do ostygnięcia.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?
Beata Lekszycka
więcej