Ogórki marynowane w plasterkach: przepis na ogórki z marchewką
2021-03-29
łatwy
75 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Nie wiesz, co zrobić z ogórków? Przygotuj marynowaną sałatkę z ogórków gruntowych, marchewki i cebuli, którą można przechowywać w słoikach całą zimę. Taką marynatę z ogórków z powodzeniem można podać na stół do obiadu.
SKŁADNIKI
- 4 kg ogórków gruntowych
- 500 g marchewki
- 5 łyżeczek cukru
- 1/2 kg cebuli pokrojonej w plastry
- 250 ml octu 10%
- 250 ml oleju
- garść posiekanej natki pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki pokroić w cienkie plasterki.
- Następnie posolić i odstawić na godzinę. Odsączyć.
- Marchewkę obrać, pokroić lub zetrzeć na tarce, zasypać cukrem.
- Pokrojoną cebulę lekko posolić.
- Ocet zagotować z olejem.
- W tym czasie w dużym garnku wymieszać warzywa.
- Następnie zalać je gorącą zalewą, dodać posiekaną natkę pietruszki i czosnek, po czym dokładnie wymieszać.
- Tak powstałą mieszankę warzywną przełożyć do słoiczków i zakręcić.
- Ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą. Gotować kwadrans.
- Wyjąć ostrożnie z garnka, postawić do góry dnem do ostygnięcia.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?