Ogórki marynowane w plasterkach: przepis na ogórki z marchewką
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          75 min
      
      
        
          4
      
    Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Nie wiesz, co zrobić z ogórków? Przygotuj marynowaną sałatkę z ogórków gruntowych, marchewki i cebuli, którą można przechowywać w słoikach całą zimę. Taką marynatę z ogórków z powodzeniem można podać na stół do obiadu.
SKŁADNIKI
- 4 kg ogórków gruntowych
 - 500 g marchewki
 - 5 łyżeczek cukru
 - 1/2 kg cebuli pokrojonej w plastry
 - 250 ml octu 10%
 - 250 ml oleju
 - garść posiekanej natki pietruszki
 - 4 ząbki czosnku
 - sól
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki pokroić w cienkie plasterki.
 - Następnie posolić i odstawić na godzinę. Odsączyć.
 - Marchewkę obrać, pokroić lub zetrzeć na tarce, zasypać cukrem.
 - Pokrojoną cebulę lekko posolić.
 - Ocet zagotować z olejem.
 - W tym czasie w dużym garnku wymieszać warzywa.
 - Następnie zalać je gorącą zalewą, dodać posiekaną natkę pietruszki i czosnek, po czym dokładnie wymieszać.
 - Tak powstałą mieszankę warzywną przełożyć do słoiczków i zakręcić.
 - Ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą. Gotować kwadrans.
 - Wyjąć ostrożnie z garnka, postawić do góry dnem do ostygnięcia.
 
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?