Obłędna konfitura z brzoskwiń z migdałami i rumem: przepis na wykwintny dżem

Konfitura z brzoskwiń z migdałami i rumem
Autor: Shutterstock Konfitura z brzoskwiń z migdałami i rumem - aromatyczne i słodkie wspomnienie lata
łatwy
60 min
4

Konfitura brzoskwiniowa z migdałami, rumem i tymiankiem jest wykwintna i pyszna. Warto w sezonie poświęcić trochę czasu, aby przyrządzić ten zjawiskowy dżem. Konfitur nie smaży się godzinami, więc to naprawdę łatwy przepis. Bardzo pachnące, trochę pikantne i niezwykle smaczne konfitury brzoskwiniowe zimą przypomną wam rozkosze letniego ogrodu. Obłędna konfitura z brzoskwiń z migdałami i rumem to idealny prezent. Polecam! 

Brzoskwinia - śliwka bogów

Brzoskwinia pochodzi z Azji, a konkretnie z Chin. Do Europy dotarła przez Grecję w III w. p.n.e. Chiński bóg długowieczności Shou Lao przedstawiany jest zawsze z owocem brzoskwini w dłoni. Owoce brzoskwini są źródłem wielu cennych związków czynnych ważnych dla prawidłowej pracy naszego organizmu. 

Regularne spożywanie brzoskwiń świeżych, bądź w postaci przetworów może nas uchronić przez kancerogenezą (rakowaceniem komórek). Brzoskwinie działają moczopędnie, czym wspomagają układ moczowy i nerki w oczyszczaniu organizmu z toksyn.

Brzoskwinie bogate są w składniki wspierające układ krwiotwórczy i dlatego zalecane są w diecie przeciw anemii.

Świeże brzoskwinie mają niski indeks glikemiczny (IG 35) i mogą być spożywane przez diabetyków. Są lekkostrawne i niskokaloryczne. Jedna brzoskwinia to zaledwie 50 kcal.

Owoce brzoskwini lub nektarynki (gładkiej kuzynki brzoskiwni) zawierają duże ilości błonnika, który pomaga w utrzymaniu prawidłowej perystaltyki jelit oraz wspomaga florę bakteryjną zasiedlającą układ pokarmowy.

Zarówno ta zamszowa, jak i gładka skórka są lekkostrawne. Przeczyszczająco działają niedojrzałe owoce oraz nadmiar bardzo dojrzałych.

Jeśli uwielbiacie brzoskwinie, to wypróbujcie inne przepisy opracowane przez redaktorki Beszamel.pl: 

Dżem z brzoskwiń z wanilią 

Wykwintny dżem z nektaryn z likierem amaretto

Dżem z brzoskwiń i jalapeño: przepis na słodko-ostry dodatek do mięs i serów

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Brzoskwinie myje, nacinam lekko skórkę i zanurzam we wrzątku na 3 minuty. Wyjmuję i obieram ze skórki.
  • Obrane brzoskwinie kroję na ósemki, pestki odrzucam.
  • Owoce przekładam do szerokiego rondla, dodaję cukier i pozostawiam na całą noc w lodówce.
  • Na drugi dzień rano stawiam rondle na ogień i doprowadzam do wrzenia brzoskwinie, które gotuję się we własnym syropie. Gdy zagotują się, kontynuuję gotowanie jeszcze 20 minut. Wyłączam gaz i przykrywam pokrywką. Zostawiam tak do wieczora.
  • Wieczorem gotuję kolejne 20-30 minut. Na 10-15 minut przed końcem gotowania dodaj migdały, na 5-10 minut - rum i tymianek.
  • Gorące konfitury przekładam do czystych i wyparzonych słoików, zakręcam i ustawiam na blacie dnem do góry. Pozostawiam do rana, aby ostygły.
  • Na drugi dzień naklejam na słoiki nalepki z nazwą i datą przygotowania lub przywiązuję etykiety sznureczkiem owiniętym wokół szyjki słoika.
  • Przechowuję w piwnicy.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej