Niskosłodzony dżem z truskawek - jak zrobić w piekarniku? [przepis]

Marta Balko
niskoslodzony-dzem-z-truskawek-jak-zrobic-w-piekarniku-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Dżem z truskawek można przygotować także w piekarniku!
łatwy
300 min
4

Dżem truskawkowy z piekarnika? To sprytne i bardzo pomysłowe rozwiązanie. Owoce zachowują swój bogaty aromat, można też użyć znacznie mniej cukru. Sprawdź, jak zrobić w piekarniku niskosłodzony dżem z truskawek.

SKŁADNIKI

  • 3 kg truskawek
  • 3/4 kg cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Włożyć do garnka, zasypać cukrem, odstawić na 24 godziny.
  • Na drugi dzień przełożyć owoce do większego rondla i wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 150-160º C na ok. 4-5 godz.
  • Gorący dżem nakładać do wyparzonych wrzątkiem słoików, zakręcić, odwrócić i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Marta Balko