Niskosłodzony dżem z truskawek - jak zrobić w piekarniku? [przepis]
2021-07-02
łatwy
300 min
4
Dżem truskawkowy z piekarnika? To sprytne i bardzo pomysłowe rozwiązanie. Owoce zachowują swój bogaty aromat, można też użyć znacznie mniej cukru. Sprawdź, jak zrobić w piekarniku niskosłodzony dżem z truskawek.
SKŁADNIKI
- 3 kg truskawek
- 3/4 kg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Włożyć do garnka, zasypać cukrem, odstawić na 24 godziny.
- Na drugi dzień przełożyć owoce do większego rondla i wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 150-160º C na ok. 4-5 godz.
- Gorący dżem nakładać do wyparzonych wrzątkiem słoików, zakręcić, odwrócić i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.