Nalewka z mirabelek z pestkami, na bimbrze: przepis na tradycyjną mirabelkówkę
2021-08-10
łatwy
30 min
6
Mirabelkówka z żółtych śliwek to tradycyjna polska nalewka. Najsmaczniejsza jest z mirabelek z pestkami. Zamiast mieszać wódkę ze spirytusem, lepiej od razu zalać bimbrem. Taki nastój jest niezwykle aromatyczny. Zbierz trochę śliwek i do dzieła!
SKŁADNIKI
- 1 kg bardzo dojrzałych mirabelek
- 350 g cukru
- 250 ml wody
- 500 ml bimbru, samogonu, okowity 70%
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z cukru i wody ugotuj syrop. Odstaw do ostygnięcia.
- Mirabelki umyj, natnij nożem wokół osi, ale nie usuwaj pestek. Owoce przełóż do słoja.
- Owoce zalej syropem wymieszanym z bimbrem. Dobrze zamknij.
- Odstaw na trzy tygodnie w słoneczne miejsce. Codziennie potrząsaj słojem.
- Po trzech tygodniach przefiltruj i przelej do butelek.
- Butelki zakorkuj, opatrz etykietami z datą bultekowania i opisem nalewki. Odstaw na 3–4 miesiące.
Nalewki domowe