Nalewka z mirabelek z pestkami, na bimbrze: przepis na tradycyjną mirabelkówkę

Nalewka z mirabelek z pestkami, na bimbrze: przepis na tradycyjną mirabelkówkę
Autor: Shutterstock.com Mirabelki - drobne śliwki o żółtej barwie - są niezwykle aromatyczne i doskonałe na nalewkę
łatwy
30 min
6

Mirabelkówka z żółtych śliwek to tradycyjna polska nalewka. Najsmaczniejsza jest z mirabelek z pestkami. Zamiast mieszać wódkę ze spirytusem, lepiej od razu zalać bimbrem. Taki nastój jest niezwykle aromatyczny. Zbierz trochę śliwek i do dzieła! 

SKŁADNIKI

  • 1 kg bardzo dojrzałych mirabelek
  • 350 g cukru
  • 250 ml wody
  • 500 ml bimbru, samogonu, okowity 70%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z cukru i wody ugotuj syrop. Odstaw do ostygnięcia. 
  • Mirabelki umyj, natnij nożem wokół osi, ale nie usuwaj pestek. Owoce przełóż do słoja.
  • Owoce zalej syropem wymieszanym z bimbrem. Dobrze zamknij. 
  • Odstaw na trzy tygodnie w słoneczne miejsce. Codziennie potrząsaj słojem.
  • Po trzech tygodniach przefiltruj i przelej do butelek.
  • Butelki zakorkuj, opatrz etykietami z datą bultekowania i opisem nalewki. Odstaw na 3–4 miesiące. 
Nalewki domowe
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej