Mus malinowy na zimę do słoików
2022-08-23
łatwy
30 min
4
Mus malinowy na zimę do słoików jest mniej słodki od soku, ale za to gęstszy. Mus z malin przydaje się do deserów, herbatek i wypieków. Nie może zabraknąć musu malinowego w naszej spiżarni.
SKŁADNIKI
- Na 3 słoiki o pojemności ok. 300 ml każdy:
- 2 pojemniczki malin (ok. 1 kg)
- 0,5 kg cukru
- sok z jednej cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Maliny lekko miksujemy i przecieramy przez sito.
- Pestki wyrzucamy, a powstały mus zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2-3 godziny.
- Dodajemy sok z cytryny i podgrzewamy na małym ogniu do zagotowania.
- Gorący mus wlewamy do czystych, wyparzonych słoików.
- Mocno zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.
- Gdy wystygnie wynosimy do ciemnej i chłodnej piwnicy.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?