Mus malinowy na zimę do słoików

2022-08-23
Mus malinowy na zimę do słoików
Autor: Shutterstock Gęsty, pachnący latem mus malinowy
łatwy
30 min
4

Mus malinowy na zimę do słoików jest mniej słodki od soku, ale za to gęstszy. Mus z malin przydaje się do deserów, herbatek i wypieków. Nie może zabraknąć musu malinowego w naszej spiżarni. 

SKŁADNIKI

  • Na 3 słoiki o pojemności ok. 300 ml każdy:
  • 2 pojemniczki malin (ok. 1 kg)
  • 0,5 kg cukru
  • sok z jednej cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Maliny lekko miksujemy i przecieramy przez sito.
  • Pestki wyrzucamy, a powstały mus  zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2-3 godziny.
  • Dodajemy sok z cytryny i podgrzewamy na małym ogniu do zagotowania.
  • Gorący mus wlewamy do czystych, wyparzonych słoików.
  • Mocno zakręcamy i pasteryzujemy  20 minut.
  • Gdy wystygnie wynosimy do ciemnej i chłodnej piwnicy.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?