Mizeria z ogórków do słoika - smak letnich ogórków na cały rok

2023-07-16
Mizeria do słoików
Autor: Shutteratock Mizerię można za pasteryzować na zimę.
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Mizeria z ogórków to ulubiona surówka rodaków. Dzisiaj można ją przygotować o każdej porze roku, bo ogórki szklarniowe są cały czas dostępne. Jeśli jednak macie dostęp do dobrych ogórków gruntowych, macie własne grządki z ogórkami, to warto część obfitych zbiorów zachować na później. Po otwarciu słoika z mizerią, można je jeść od razu lub dodać do nich śmietanę, koperek lub szczypiorek. Jak zrobić mizerie do słoika?

SKŁADNIKI

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • ok. 0,75 litra wody
  • 2 łyżki soli
  • 1 i 1/2 łyżki cukru
  • pół łyżeczki kwasku cytrynowego
  • kilka ziaren pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte ogórki obrać, poszatkować na plastry i posolić.
  • Zagotować wodę z cukrem, ziarnami pieprzu i kwaskiem cytrynowym.
  • Ogórki ułożyć w wyparzonych słoikach, zalać je gorącą zalewą, zamknąć i pasteryzować 20 min. w temperaturze 85°C.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?

Galeria: Sałatki z ogórków - najlepsze przepisy