Mizeria z ogórków do słoika

2021-03-29
Mizeria z ogórków do słoika
Autor: pixabay.com Ogórki mają wiele cennych mikroelementów.
łatwy
60 min
4

Mizeria z ogórków to ulubiona surówka rodaków. Dzisiaj można ją przygotować o każdej porze roku, bo ogórki szklarniowe są cały czas dostępne. Jeśli jednak macie dostęp do dobrych ogórków gruntowych, macie własne grządki z ogórkami, to warto część obfitych zbiorów zachować na później. Po otwarciu słoika z mizerią można je jeść od razu lub dodać do nich śmietanę, koperek lub szczypiorek. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • ok. 0,75 litra wody
  • 2 łyżki soli
  • 1 i 1/2 łyżki cukru
  • pół łyżeczki kwasku cytrynowego
  • kilka ziaren pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte ogórki obrać, poszatkować na plastry i posolić.
  • Zagotować wodę z cukrem, ziarnami pieprzu i kwaskiem cytrynowym.
  • Ogórki ułożyć w wyparzonych słoikach, zalać je gorącą zalewą, zamknąć i pasteryzować 20 min. w temperaturze 85°C.