Mizeria z ogórków do słoika - smak letnich ogórków na cały rok
2024-07-16
łatwy
60 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Mizeria z ogórków to ulubiona surówka Polaków. Obecnie można ją przygotować przez cały rok, z ogórków szklarniowych. Jednak jeśli macie dostęp do dobrej jakości ogórków gruntowych lub uprawiacie własne, warto zachować część zbiorów na później. Po otwarciu słoika z mizerią można ją jeść od razu lub dodać do niej śmietanę, koperek lub szczypiorek. Jak przygotować mizerię do słoika?
SKŁADNIKI
- 1 kg ogórków gruntowych
- ok. 0,75 litra wody
- 2 łyżki soli
- 1 i 1/2 łyżki cukru
- pół łyżeczki kwasku cytrynowego
- kilka ziaren pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte ogórki obrać, poszatkować na plastry i posolić.
- Zagotować wodę z cukrem, ziarnami pieprzu i kwaskiem cytrynowym.
- Ogórki ułożyć w wyparzonych słoikach, zalać je gorącą zalewą, zamknąć i pasteryzować 20 min. w temperaturze 85°C.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Galeria: Sałatki z ogórków - najlepsze przepisy