Mizeria z ogórków do słoika
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Mizeria z ogórków to ulubiona surówka rodaków. Dzisiaj można ją przygotować o każdej porze roku, bo ogórki szklarniowe są cały czas dostępne. Jeśli jednak macie dostęp do dobrych ogórków gruntowych, macie własne grządki z ogórkami, to warto część obfitych zbiorów zachować na później. Po otwarciu słoika z mizerią można je jeść od razu lub dodać do nich śmietanę, koperek lub szczypiorek.
SKŁADNIKI
- 1 kg ogórków gruntowych
- ok. 0,75 litra wody
- 2 łyżki soli
- 1 i 1/2 łyżki cukru
- pół łyżeczki kwasku cytrynowego
- kilka ziaren pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte ogórki obrać, poszatkować na plastry i posolić.
- Zagotować wodę z cukrem, ziarnami pieprzu i kwaskiem cytrynowym.
- Ogórki ułożyć w wyparzonych słoikach, zalać je gorącą zalewą, zamknąć i pasteryzować 20 min. w temperaturze 85°C.