Miodek z arbuza: przepis na arbuzowy dżem
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Miodek z arbuza to inaczej arbuzowy dżem osłodzony miodem pszczelim. Pyszna i aromatyczna konfitura z niecodziennego owocu. Warto jednak w sezonie na arbuzy pokusić się o przygotowanie arbuzowego miodku. Wymaga nieco pracy, ale każdy wysiłek dżem z arbuza wynagrodzi doskonałym smakiem.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 duży arbuz wagi około 9 kg
- 500 ml miodu
- 1 cytryna
- 1 laska wanilii
- 4-6 goździków
- kawałek cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Arbuza obrać ze skóry. Pokroić na kawałki, usunąć pestki i zmiksować.
- Arbuzową pulpę przetrzeć przez gęste sitko.
- Przelać do garnka, dodać miód, wanilię, goździki oraz cynamon.
- Gotować do zredukowania objętości o połowę.
- Pod koniec gotowania dodać sok wyciśnięty z cytryny i skórkę w całości. Zagotować.
- Skórkę cytryny, laskę wanilii i cynamon usunąć.
- Gorący miodek arbuzowy przelać do wyparzonych słoików. Dobrze zakręcić pokrywki.
- Odstawić, stawiając do góry dnem, okryć kocem i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
- Na zimne słoiki z gotowym dżemem arbuzowym nakleić nalepki z opisem zawartości i datą zamknięcia.