Mega prosty dżem z borówki amerykańskiej i banana - cudne połączenie lekkości i słodyczy
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dżem z borówki amerykańskiej łączy w sobie lekkość borówek i słodycz bananów. Dodatek bananów sprawia, że dżem nabiera przyjemnie aksamitnej konsystencji, a już niewielka ilość cukru wystarczy, żeby dżem był słodki i pyszny. Dżemik borówkowo-bananowy to znakomity dodatek do słodkiego śniadania, a także do ciast i deserów.
Banan zamiast cukru
Choć w przepisie podajemy 2 łyżki cukru, to wyjątkowość tego dżemu polega na tym, że nawet gdybyśmy nie dodali do niego cukru, to i tak będzie słodziutki. Zwłaszcza jeśli do przetworu wybierzemy dobrze dojrzałe banany, które zawierają wystarczająco dużo cukru by osłodzić nasz dżemik. Ja do tych słoiczków, które zamierzamy zjeść wkrótce po przygotowaniu, w ogóle nie dodaję cukru, a i tak wychodzi pysznie. Cukier dodaję do tej partii dżemu, którą chcę przetrzymać na zimę, bo to świetny konserwant.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki borówek amerykańskich
- 2 banany
- 2 łyżki cukru
- opcjonalnie odrobina cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Banany obrać i pokroić w plastry lub kostkę.
- Borówki przebrać, umyć i odsączyć. Pokroić na połówki, wrzucić do garnka i podgrzewać na małym ogniu aż puszczą sok.
- W czasie podgrzewania trzeba mieć cały czas oko na borówki i często je mieszać bo łatwo przywierają.
- Gdy borówki puszczą sok dodać do nich pokrojone banany oraz cukier, gotować na niewielkim ogniu cały czas mieszając ok. 15 min.
- Gdy banany się rozpadną, składniki połączą się, a dżem zgęstnieje przelać je do czystych wyparzonych słoików.
- Słoiki szczelnie zakręcić i wystudzić w pozycji do góry dnem.