Mega prosty dżem z borówki amerykańskiej i banana - cudne połączenie lekkości i słodyczy

Dżem z borówki amerykańskiej i banana - uczta dla zmysłów
Autor: Shutterstock
łatwy
25 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dżem z borówki amerykańskiej łączy ze sobą lekkość borówek i słodycz bananów. Dzięki temu, że do dżemu dodajemy banany wystarczy niewielka ilość cukru, żeby dżem był słodki i pyszny.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki borówek amerykańskich
  • 2 banany
  • 2 łyżki cukru
  • opcjonalnie odrobina cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Banany obrać i pokroić w plastry lub kostkę.
  • Borówki przebrać, umyć i odsączyć. Pokroić na połówki, wrzucić do garnka i podgrzewać na małym ogniu aż puszczą sok.
  • W czasie podgrzewania trzeba mieć cały czas oko na borówki i często je mieszać bo łatwo przywierają.
  • Gdy borówki puszczą sok dodać do nich pokrojone banany oraz cukier, gotować na niewielkim ogniu cały czas mieszając ok. 15 min.
  • Gdy banany się rozpadną, składniki połączą się a dżem zgęstnieje przelać je do czystych wyparzonych słoików.
  • Słoiki szczelnie zakręcić i wystudzić w pozycji do góry dnem.
Dżem z borówki amerykańskiej.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej