Mega prosty dżem z borówki amerykańskiej i banana - cudne połączenie lekkości i słodyczy

Dżem z borówki amerykańskiej i banana
Autor: Shutterstock Dżem z borówek amerykańskich i banana znakomicie smakuje z lekko przyrumienionym tostem.
łatwy
25 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dżem z borówki amerykańskiej łączy w sobie lekkość borówek i słodycz bananów. Dodatek bananów sprawia, że dżem nabiera przyjemnie aksamitnej konsystencji, a już niewielka ilość cukru wystarczy, żeby dżem był słodki i pyszny. Dżemik borówkowo-bananowy to znakomity dodatek do słodkiego śniadania, a także do ciast i deserów.

Banan zamiast cukru

Choć w przepisie podajemy 2 łyżki cukru, to wyjątkowość tego dżemu polega na tym, że nawet gdybyśmy nie dodali do niego cukru, to i tak będzie słodziutki. Zwłaszcza jeśli do przetworu wybierzemy dobrze dojrzałe banany, które zawierają wystarczająco dużo cukru by osłodzić nasz dżemik. Ja do tych słoiczków, które zamierzamy zjeść wkrótce po przygotowaniu, w ogóle nie dodaję cukru, a i tak wychodzi pysznie. Cukier dodaję do tej partii dżemu, którą chcę przetrzymać na zimę, bo to świetny konserwant.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki borówek amerykańskich
  • 2 banany
  • 2 łyżki cukru
  • opcjonalnie odrobina cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Banany obrać i pokroić w plastry lub kostkę.
  • Borówki przebrać, umyć i odsączyć. Pokroić na połówki, wrzucić do garnka i podgrzewać na małym ogniu aż puszczą sok.
  • W czasie podgrzewania trzeba mieć cały czas oko na borówki i często je mieszać bo łatwo przywierają.
  • Gdy borówki puszczą sok dodać do nich pokrojone banany oraz cukier, gotować na niewielkim ogniu cały czas mieszając ok. 15 min.
  • Gdy banany się rozpadną, składniki połączą się, a dżem zgęstnieje przelać je do czystych wyparzonych słoików.
  • Słoiki szczelnie zakręcić i wystudzić w pozycji do góry dnem.
Dżem z borówki amerykańskiej.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej