Marynowane bakłażany w occie winnym [przepis]
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Bakłażany są smaczne nie tylko w sezonie - można z powodzeniem zamarynować je na zimę. Podajemy sprawdzony przepis na marynowane bakłażany w occie winnym.
SKŁADNIKI
- 1 kg bakłażanów
- 3 średnie cebule
- 1 łyżka soli
- oliwa do smażenia
- zalewa:
- 1,5 szklanki octu winnego
- 1 szklanka wody
- garść świeżych liści bazylii lub łyżka suszonej
- 1 łyżka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażany umyć. Oczyścić z pestek, pokroić w grube słupki, zasypać solą i pozostawić na dwie godziny.
- Następnie osączyć, osuszyć i lekko obsmażyć na oliwie. Osączyć z tłuszczu.
- Przygotować zalewę: zagotować wodę z octem i łyżką soli. Pokroić cebulę w plasterki.
- W czystych słoikach układać cebulę, bakłażany i listki bazylii. Zalać gorącą zalewą i szczelnie zamknąć słoiki.