Marynowane bakłażany: przepis na bakłażany do słoika
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Bakłażany marynowane są prostym i łatwym do zrobienia przetworem na zimę. Sprawdzą się jako dodatek do mięs, obiadów czy sałatek. Sprawdź, jak je zrobić i zaskocz swoich bliskim oryginalnym przetworem z bakłażana.
SKŁADNIKI
- 4 bakłażany
- MARYNATA:
- ocet z białych winogron
- 6 ząbków czosnku
- grubo zgnieciony pieprz ziarnisty
- strączki ostrej papryczki
- liście laurowe
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażany kroimy na plastry grubości 1 cm. Solimy i odstawiamy na pół godziny. Spłukujemy i przekładamy do garnka.
- Warzywa zalewamy octem z białych winogron, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze około 5 minut.
- Po ostudzeniu i odcedzeniu układamy plastry ciasno w wyparzonych słojach - przekładając grubo zmielonym pieprzem i pokrojonymi ząbkami czosnku.
- Na każdy słoik dodajemy po 1 papryczce chili i liściu laurowym.
- Zalewamy oliwą z oliwek. Szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce co najmniej na 4 tygodnie.