Liliowy syrop z bzu zwyczajnego: pyszny i zdrowy dodatek z jadalnych kwiatów lilaka
2022-05-17
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Liliowy syrop z bzu: pyszny i zdrowy to aromatyczny dodatek do napoi. Domowy syrop z jadalnych kwiatów lilaka zwyczajnego ma piękny kolor i wyborny smak. To idealny prezent jadalny dla kogoś bliskiego. Przepiękny kolor syropu łatwo uzyskać dzięki sprytnemu trikowi. Przekonaj się sama!
SKŁADNIKI
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka kwiatów bzu
- 1 łyżka suszonych jagód lub dżemu jagodowego dla uzyskania koloru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oskub kwiatki bzu, przełóż do sitka i zanurz w wodzie. Dobrze wypłucz i odsącz.
- Dodaj wodę i cukier do małego garnka, zagotuj mieszając, aż cukier się rozpuści.
- Doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj kwiaty bzu i jagody.
- Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
- Przelej uzyskany płyn przez sito wyłożone gazą.
- Przelej syrop do umytych i wyparzonych butelek lub słoików. Zakręć póki gorący.
- Tak przygotowany syrop z kwiatów bzu można przechowywać do 1 roku. Po otwarciu przechowuj go w lodówce.
Beszamel - Jadalne Chwasty