Liliowy syrop z kwiatów bzu lilaka – aromatyczna perełka z ogrodu pełna smaku i zdrowia!

Liliowy syrop z kwiatów bzu lilaka – aromatyczna perełka z ogrodu pełna smaku i zdrowia!
Autor: Shutterstock Kwiaty bzu lilaka nie tylko są jadalne ale nadają się do przygotowania przetworów
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Liliowy syrop z bzu – zjawiskowy, zdrowy i obłędnie pyszny! Ten aromatyczny eliksir z kwiatów lilaka zwyczajnego oczarowuje nie tylko smakiem, ale i bajecznym kolorem, który łatwo uzyskasz dzięki prostemu trikowi. Domowy syrop z bzu to nie tylko kulinarna przyjemność, ale też wyjątkowy, jadalny prezent dla kogoś bliskiego. Sprawdź, jak łatwo możesz go zrobić i zachwycić wszystkich!

Bez lilak – nie tylko ozdoba ogrodu, ale i skarb natury w kuchni

Bez lilak (Syringa vulgaris), nazywany potocznie bzem ogrodowym, to jedna z najpiękniejszych i najbardziej rozpoznawalnych roślin wiosennych. Jego bujnie kwitnące, pachnące grona w odcieniach bieli, różu i fioletu nie tylko upiększają ogrody, ale również kryją w sobie niezwykły kulinarny i zdrowotny potencjał. Mało kto wie, że kwiaty lilaka są jadalne – delikatne w smaku, z lekką nutą goryczki, idealnie nadają się na syropy, napary czy dekoracje deserów.

Lilak od wieków był wykorzystywany w medycynie ludowej. Zawarte w nim olejki eteryczne, flawonoidy i garbniki wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i łagodzące dolegliwości trawienne. Napar z kwiatów lilaka stosowano dawniej przy bólach głowy, przeziębieniach i stanach napięcia nerwowego – dziś docenia się również jego właściwości relaksujące i wspomagające odporność.

Co ciekawe, lilak należy do rodziny oliwkowatych (Oleaceae), podobnie jak oliwka europejska! Choć najczęściej spotykany jest w przydomowych ogrodach i parkach, jego dziko rosnące odmiany można znaleźć w południowo-wschodniej Europie i Azji. Lilak kwitnie bardzo krótko – zaledwie przez kilka tygodni w maju – dlatego warto ten czas wykorzystać i zatrzymać jego urok w domowych przetworach.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kwiatów bzu
  • 1 łyżka suszonych jagód lub dżemu jagodowego dla uzyskania koloru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oskub kwiatki bzu, przełóż do sitka i zanurz w wodzie. Dobrze wypłucz i odsącz.
  • Dodaj wodę i cukier do małego garnka, zagotuj mieszając, aż cukier się rozpuści.
  • Doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj kwiaty bzu i jagody.
  • Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
  • Przelej uzyskany płyn przez sito wyłożone gazą.
  • Przelej syrop do umytych i wyparzonych butelek lub słoików. Zakręć póki gorący.
  • Tak przygotowany syrop z kwiatów bzu można przechowywać do 1 roku. Po otwarciu przechowuj go w lodówce.
Beszamel - Jadalne Chwasty
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej