Konfitury z młodej marchwi - pyszna marchewka na słodko

2021-03-29
Konfitury z marchwi
Autor: Shutterstock Konfitury z marchwi można użyć do pieczywa lub dekoracji ciast.
łatwy
60 min
4

Konfitury z młodej marchwi to świetny dodatek do pieczywa. Znakomicie smakują z kromką domowego chleba orzechowego. Świetnie komponują się także masłem orzechowym. Oto prosty przepis na konfitury marchewkowe.

SKŁADNIKI

  • 1 kg marchwi
  • 1 kg cukru
  • 1/4 szklanki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zalać wodą i ugotować do miękkości. Odcedzić zachowując wywar.
  • Do wywaru dodać cukier i ugotować syrop, zszumować go i przestudzić.
  • Lekko ciepłym syropem zalać marchewkę i odstawić na noc. Następnego dnia odcedzić marchew, a syrop zagotować z sokiem z cytryny, zszumować, dodać marchew i chwilę dusić na małym ogniu.
  • Gorące konfitury przełożyć do słoików, szczelnie zamknąć i przykryć kocem do ostygnięcia.