Konfitury z młodej marchwi - pyszna marchewka na słodko
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Konfitury z młodej marchwi to świetny dodatek do pieczywa. Znakomicie smakują z kromką domowego chleba orzechowego. Świetnie komponują się także masłem orzechowym. Oto prosty przepis na konfitury marchewkowe.
SKŁADNIKI
- 1 kg marchwi
- 1 kg cukru
- 1/4 szklanki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zalać wodą i ugotować do miękkości. Odcedzić zachowując wywar.
- Do wywaru dodać cukier i ugotować syrop, zszumować go i przestudzić.
- Lekko ciepłym syropem zalać marchewkę i odstawić na noc. Następnego dnia odcedzić marchew, a syrop zagotować z sokiem z cytryny, zszumować, dodać marchew i chwilę dusić na małym ogniu.
- Gorące konfitury przełożyć do słoików, szczelnie zamknąć i przykryć kocem do ostygnięcia.