Konfitura z wiśni: klasyczny przepis
2021-07-16
średni
120 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Konfitury charakteryzują się dużymi kawałkami owoców, które są przesycone słodkim smakiem cukru. Podajemy przepis na klasyczną konfiturę z wiśni, której niepowtarzalny słodko-kwaśny aromat urozmaici wiele potraw. Sprawdź, jak ją przygotować.
Konfitura z wiśni w galaretce porzeczkowej
Konfitura wiśniowa na czerwonym winie z cynamonem
Konfitura wiśniowa z migdałami prażonymi w karmelu
SKŁADNIKI
- 1 kg wiśni
- 1,1 kg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wiśnie myjemy, osączamy, drylujemy, zasypujemy 0,8 kg cukru i pozostawiamy na 3 godziny. (Należy pamiętać o ochronie owoców przed muszkami owocówkami).
- Po upływie tego czasu doprowadzamy przetwór do wrzenia i odstawiamy do następnego dnia.
- Nazajutrz dodajemy pozostały cukier i znów doprowadzamy do wrzenia, zestawiamy z ognia i szumujemy.
- Trzeciego dnia dogotowujemy wiśnie, szumujemy i wkładamy do wyjałowionych słoików. Uszczelniamy.
Jak sprawnie wydrylować wiśnie lub czereśnie?