Konfitura z wiśni: klasyczny przepis

Konfitura z wiśni: klasyczny przepis
Autor: Shutterstock Słodycz lata w cukrowej otoczce.
średni
120 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Konfitury charakteryzują się dużymi kawałkami owoców, które są przesycone słodkim smakiem cukru. Podajemy przepis na klasyczną konfiturę z wiśni, której niepowtarzalny słodko-kwaśny aromat urozmaici wiele potraw. Sprawdź, jak ją przygotować.

Konfitura z wiśni

Konfitura z wiśni w galaretce porzeczkowej

Konfitura wiśniowa na czerwonym winie z cynamonem

Konfitura wiśniowa z migdałami prażonymi w karmelu

Domowa konfitura z wiśni

Konfitura z wiśni i brzoskwiń

Konfitura z wiśni z cynamonem

SKŁADNIKI

  • 1 kg wiśni
  • 1,1 kg cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wiśnie myjemy, osączamy, drylujemy, zasypujemy 0,8 kg cukru i pozostawiamy na 3 godziny. (Należy pamiętać o ochronie owoców przed muszkami owocówkami).
  • Po upływie tego czasu doprowadzamy przetwór do wrzenia i odstawiamy do następnego dnia.
  • Nazajutrz dodajemy pozostały cukier i znów doprowadzamy do wrzenia, zestawiamy z ognia i szumujemy.
  • Trzeciego dnia dogotowujemy wiśnie, szumujemy i wkładamy do wyjałowionych słoików. Uszczelniamy.
Jak sprawnie wydrylować wiśnie lub czereśnie?