Konfitura z moreli z delikatną waniliową nutą

Konfitura ma to do siebie, że jest nie tylko bardzo słodka, ale także dość trwała. Będzie jak znalazł do herbaty na długie zimowe wieczory. Jak zrobić pyszną konfiturę z moreli? Podajemy dobry przepis.
Przyrządzenie konfitury wymaga trochę czasu, ponieważ owoce nie mogą się rozgotować tak jak w przypadku dżemu, lecz pozostać w całości (lub w kawałkach) i całkowicie nasiąknąć syropem cukrowym, aż zrobią się szkliste. Dlatego przyrządzając konfiturę z moreli, nie podgrzewamy owoców z cukrem, lecz najpierw gotujemy syrop. Potem dopiero wkładamy połówki moreli i gotujemy na bardzo małym ogniu do 10 minut, odstawiamy do ostudzenia i znowu gotujemy 10 minut. Proces ten można powtarzać 2-3 razy. Ważne, by owoce nie rozpadły się – dlatego gotujemy je krótko, za to kilka razy, aż nasiąkną syropem. Ważne są także proporcje: do konfitury powinno się dodawać co najmniej tyle cukru, ile owoców (ważymy je już po usunięciu pestek). Aby syrop nie skrystalizował się podczas przechowywania, dodajemy kwasku cytrynowego lub soku z cytryny.
SKŁADNIKI
- 1 kg moreli (z pestkami)
- 3 szklanki cukru
- 0,5 szklanki wody
- sok z 1 cytryny
- strąk wanilii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Morele umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć pestki.
- 2 szklanki cukru wsypać do rondla, dodać wodę, podgrzewając rozpuścić cukier.
- Do wrzącego syropu włożyć morele, doprowadzić do wrzenia delikatnie mieszając, gotować powoli ok. 10 minut, zdjąć z ognia i odstawić na 12 godzin.
- Następnie znowu podgrzać, dosypać resztę cukru, zagotować i gotować znowu 10 minut, odstawić do ostudzenia na 12 godzin.
- Na koniec podgrzać całość jeszcze raz, gotować 5-10 minut. Podczas ostatniego podgrzewania dodać pestki z przekrojonego strąka wanilii oraz sok z cytryny.
- Gorącą konfiturę z moreli nałożyć do wyparzonych słoiczków, dokładnie zakręcić i postawić do góry dnem, aż ostygną.