Konfitura z kopru włoskiego (fenkułu) - oryginalny dodatek do mięs o anyżkowym aromacie
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Konfitura z fenkułu to oryginalny a jednocześnie łatwy pomysł na urozmaicenie domowej pieczeni. Zaskocz gości delikatną konsystencją i aromatem anyżku, dobiegającym z talerza. Fenkuł jest zdrowy, bogaty w składniki odżywcze i dostępny właściwie w każdym markecie, choć jeszcze niezbyt popularny w naszym kraju. A szkoda bo wykorzystać w kuchni można właściwie każdą jego część, przygotować na wiele sposobów i cieszyć się jego niezwykłym aromatem na co dzień.
Fenkuł czyli koper włoski: właściwości i zastosowania kulinarne
SKŁADNIKI
- 2 fenkuły
- 1 łyżeczka nasion fenkułu
- 1/2 szklanki wywaru drobiowego
- 4 łyżki białego octu winnego
- 4 łyżki cukru
- olej do smażenia
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fenkuł umyć pod bieżącą wodą
- Liście fenkułu odciąć i pokroić w paski
- Z cebuli (bulwy) usunąć zewnętrzne liście i wyciąć głąb
- Na rozgrzaną oliwę wrzucamy nasiona i chwilę smażymy, aby wydobyć
- Dodajemy pokrojonego fenkuła, wywar, ocet i cukier
- Smażymy aż warzywo się zeszkli, a płyny odparują
- Miękkie warzywo doprawiamy solą i pieprzem - najlepiej świeżo zmielonym
- Konfiturę można podawać w takiej postaci lub zblendować na gładką masę