Konfitura z kopru włoskiego (fenkułu) - oryginalny dodatek do mięs o anyżkowym aromacie

2021-03-29
konfitura z fenkuła
Autor: Shutterstock Konfitura z fenkuła to aromatyczny dodatek do pieczonego mięsa
łatwy
20 min
4

Konfitura z fenkułu to oryginalny a jednocześnie łatwy pomysł na urozmaicenie domowej pieczeni. Zaskocz gości delikatną konsystencją i aromatem anyżku, dobiegającym z talerza. Fenkuł jest zdrowy, bogaty w składniki odżywcze i dostępny właściwie w każdym markecie, choć jeszcze niezbyt popularny w naszym kraju. A szkoda bo wykorzystać w kuchni można właściwie każdą jego część, przygotować na wiele sposobów i cieszyć się jego niezwykłym aromatem na co dzień.

Fenkuł czyli koper włoski: właściwości i zastosowania kulinarne

SKŁADNIKI

  • 2 fenkuły
  • 1 łyżeczka nasion fenkułu
  • 1/2 szklanki wywaru drobiowego
  • 4 łyżki białego octu winnego
  • 4 łyżki cukru
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fenkuł umyć pod bieżącą wodą
  • Liście fenkułu odciąć i pokroić w paski
  • Z cebuli (bulwy) usunąć zewnętrzne liście i wyciąć głąb
  • Na rozgrzaną oliwę wrzucamy nasiona i chwilę smażymy, aby wydobyć
  • Dodajemy pokrojonego fenkuła, wywar, ocet i cukier
  • Smażymy aż warzywo się zeszkli, a płyny odparują
  • Miękkie warzywo doprawiamy solą i pieprzem - najlepiej świeżo zmielonym
  • Konfiturę można podawać w takiej postaci lub zblendować na gładką masę