Konfitura z dyni podkręcona alkoholem

2021-03-29
Konfitura z dyni z alkoholem
Autor: Shutterstock Alkohol znakomicie podkreśla delikatny smak dyni.
średni
0 min
4

Sezon na dynie trwa w najlepsze, warto więc wykorzystać ich bogactwo do przygotowania pysznych przetworów. Dziś proponujemy konfiturę z dyni podkręconą alkoholem.

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg dyni
  • 1 kg cukru
  • 1 szklanka wody
  • sok z cytryny
  • 1 kieliszek araku lub wódki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię umyć, obrać, oczyścić z pestek, miąższ pokroić w kostkę i wrzucić do wrzącej wody na kilka minut.
  • Następnie odcedzić i szybko zanurzyć w zimnej wodzie. Odcedzić, skropić sokiem z cytryny i alkoholem.
  • Z wody i cukru ugotować syrop, włożyć do niego dynię partiami i gotować 10 min. Odstawić.
  • Następnego dnia znów gotować 10 min. i odstawić. Powtarzać aż dynia będzie przejrzysta.
  • Gorące konfitury przełożyć do wyparzonych słoików.