Konfitura z dyni podkręcona alkoholem
2021-03-29
średni
0 min
4
Sezon na dynie trwa w najlepsze, warto więc wykorzystać ich bogactwo do przygotowania pysznych przetworów. Dziś proponujemy konfiturę z dyni podkręconą alkoholem.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5 kg dyni
- 1 kg cukru
- 1 szklanka wody
- sok z cytryny
- 1 kieliszek araku lub wódki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię umyć, obrać, oczyścić z pestek, miąższ pokroić w kostkę i wrzucić do wrzącej wody na kilka minut.
- Następnie odcedzić i szybko zanurzyć w zimnej wodzie. Odcedzić, skropić sokiem z cytryny i alkoholem.
- Z wody i cukru ugotować syrop, włożyć do niego dynię partiami i gotować 10 min. Odstawić.
- Następnego dnia znów gotować 10 min. i odstawić. Powtarzać aż dynia będzie przejrzysta.
- Gorące konfitury przełożyć do wyparzonych słoików.