Konfitura wiśniowa z migdałami prażonymi w karmelu: przepis

2021-03-29
Konfitura wiśniowa z migdałami prażonymi w karmelu
Autor: materiały prasowe Konfitura z wiśni - smak lata zamknięty w słoiczku.
łatwy
30 min
4

Domowa konfitura z wiśni świetnie nada się jako dodatek do ciast, ciasteczek, lodów i jogurtów, a przygotowana z prażonymi w karmelu migdałami dodana do owsianki z pewnością urozmaici śniadanie. Wypróbuj przepis na oryginalną konfiturę wiśniową z migdałami prażonymi w karmelu.

Konfitura wiśniowa na czerwonym winie z cynamonem

Dżem z wiśni i agrestu

Dżem z wiśni i malin z alkoholem

Domowa konfitura z wiśni

SKŁADNIKI

  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  • 1 opakowanie Konfitur-Fix Diamant
  • 500 g cukru białego Diamant (ilość sugerowana)
  • 100 g migdałów
  • 50 g cukru trzcinowy Diamant Dark Muscovado (do prażenia migdałów)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Migdały posiekać i prażyć na suchej patelni przez minutę.
  • Dodać cukier trzcinowy i mieszać, aż cukier się rozpuści i pokryje migdały.
  • Zdjąć migdały z patelni, rozłożyć na papierze do pieczenia i gdy wystygną pokruszyć na małe kawałeczki.
  • Wiśnie wymieszać z białym cukrem, przełożyć do rondla i doprowadzić do wrzenia, gotować 3 minuty.
  • Zdjąć z ognia i dodać prażone migdały, a następnie dokładnie wymieszać.
  • Gorącą konfiturę przełożyć szybko do wyparzonych słoiczków i odwrócić na kilka minut do góry dnem.