Kompot z mieszanych owoców: przepis na kompot na zimę
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Kompot mieszanych owoców to doskonały pomysł na zagospodarowanie nadwyżek różnych owoców, które dojrzewają w zbliżonym czasie. Kompot, w zależności od użytych owoców, ma za każdym razem inny smak - to dodaje mu atrakcyjności.
SKŁADNIKI
- 1 kg truskawek
- 1 kg agrestu
- 0,5 kg porzeczek czerwonych
- 0,5 kg porzeczek białych
- 0,5 kg wydrylowanych wiśni
- 0,5 kg wydrylowanych czereśni
- 1-1,5 kg cukru
- 3 l wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce umyć, odszypułkować. Wiśnie i czereśnie wydrylować.
- Wsypać do wyparzonych słoików do pełna, zachowując proporcje ilościowe.
- Z wody i cukru ugotować syrop. Zalać nim owoce w słoikach - do wysokości 1 cm od brzegu słoika.
- Zakręcić słoiki i pasteryzować je 10-15 minut od zagotowania się wody.