Kompot z gruszek i mirabelek (ałyczy) do słoików na zimę
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Kompot z gruszek i mirabelek warto zrobić na przełomie lata i jesieni, gdy mirabelki są już bardzo dojrzałe i słodkie, a gruszki także dojrzewają. Idealny pachnący sadem i słodki kompot będzie pysznym dodatkiem do zimowych obiadów.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 kg twardych dojrzałych gruszek
- 1 kg mirabelek
- 50 dag cukru
- 2,5 l wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyć owoce, śliwki dokładnie przebra, gruszki obrać i pokroić wzdłuż na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.
- Przygotować syrop z cukru i wody, do wrzącego wrzucić gruszki, zagotować i odstawić.
- Po 10 minutach odcedzić (zachowując syrop) ułożyć gruszki w umytych i wyparzonych słojach, dopełnić je mirabelkami. Zalać gorącym syropem.
- Pasteryzować przez 20 minut.