Kiszone jabłka z szałwią
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Owoce także nadają się do kiszenia. Zachęcam Was – pisze Jolanta Naklicka-Kleser w swojej książce Zdrowe przetwory – abyście w tym roku tego spróbowali. Zróbcie choć jeden mały słoik kiszonych jabłek i skosztujcie podczas zimy. W następnym roku będziecie wiedzieli, że warto przygotować więcej, zwłaszcza że jabłek jest u nas pod dostatkiem. Trzymam kciuki!
SKŁADNIKI
- na 1 słoik pojemności 1 l:
- 1 kg twardych jabłek
- liście szałwii
- solanka: 40 g soli rozpuszczonej w 1 litrze wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka umyj i pokrój w ćwiartki.
- Usuń gniazda nasienne.
- Owoce ułóż ciasno w słoiku, dorzuć liście szałwii i zalej solanką.