Kiszona młoda kapusta z marchewką: przepis na surówkę ze słoika
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Kiszona młoda kapusta z marchewką to świetna surówka do wiosennego obiadu. Kapustę możemy ukisić według swoich potrzeb. Można ją kisić krótko przez 3 dni, będzie wtedy mniej kwaśna. Tę gotowa surówką można wzbogacić dodatkiem oliwy, świeżego koperku lub szczypiorku. To bardzo łatwy przepis na kapuścianą surówkę prosto ze słoika.
SKŁADNIKI
- 3 kg młodej kapusty, zszatkowanej
- 50 dag młodej marchewki, startej na tarce
- 6 dag soli kamiennej
- 3 ząbki czosnku
- pieprz w ziarnach
- liście laurowe, najlepiej świeże
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę należy obrać z zewnętrznych liści. Wyciąć głąb. Następnie zszatkować. Po zszatkowaniu, należy odważyć 3 kg kapusty.
- Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Czosnek przecisnąć przez praskę.
- W dużej misce wymieszać kapustę, marchewkę i czosnek. Dodać sól i wygnieść wszystko razem. Pozostawić na 3 godziny, aby kapusta puściła sok.
- Kapustę razem z sokiem przełożyć do kamiennego, wyparzonego garnka. Przykryć talerzykiem lub specjalną pokrywką, obciążyć. Pozostawić w temperaturze pokojowej.
- Na drugi dzień do wyparzonych słoików włożyć po 3-5 ziaren pieprzu i listek laurowy.
- Przełożyć kapustę do słoików razem z sokiem, który wytworzyła. Przykryć pokrywką, ale nie zakręcać.
- Kapustę pozostawić do fermentacji przez około 3-5 dni. Codziennie przebić kapustę wąskim długim trzonkiem łyżki, aby usunąć pęcherze dwutlenku węgla wytworzone przez bakterie fermentacyjne.
- Po tym czasie, słoiki zakręcić, kapustę przechowywać w lodówce.