Kiszona marchewka z kurkumą
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Marchewka i kurkuma to idealne połączenie – pisze Jolanta Naklicka-Kleser w swojej książce Zdrowe przetwory – A kurkumy nigdy nie za wiele w naszej diecie. To naturalny antybiotyk, który codziennie spożywany korzystnie wpłynie na nasze zdrowie. Możecie użyć do tego przepisu każdej odmiany marchewki i pokroić ją jak tylko zechcecie. Zwykłe słupki też będą dobre.
SKŁADNIKI
- na 1 słoik pojemności 300 ml:
- 3 marchewki
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- liście szałwii
- solanka: 40 g soli rozpuszczonej w 1 litrze wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewki umyj i pokrój w cieniutkie plasterki.
- Układaj je naprzemiennie z listkami szałwii.
- Dodaj kurkumę i zalej solanką.
- Dobrze zakręć słoiki.